Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obilježen 15. maj: Tuzlanski heroji su se suprotstavili “neljudima” koji su htjeli pokoriti grad (FOTO+VIDEO)

Preuzmite sliku

Na današnji dan prije 27 godina paravojska tzv. Srpske Republike, osnovana u Banja Luci, 12.05.1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića, sa pripadnicima Vojske Jugoslavije, napali su Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili su taj napad i odbranili grad.

Tim povodom danas je u Tuzli obilježen “15. maj – Dan odbrane Tuzle”, datum koji je od velikog značaja za historiju Bosne i Hercegovine i ovog grada. Program obilježavanja počeo je intorniranjem himne BiH, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježlju poginulim braniteljima u naselju Brčanska Malta.

Tadašnji načelnik Općine Tuzla, Selim Bešlagić izjavio je kako na Brčanskoj Malti nije bilo nikakvog zločina, što je potvrdilo i Tužilaštvo BiH.

– Epilog od Tužilaštva BiH jeste da na Brčanskoj Malti nije bilo nikakvog zločina. Njihov zadatak je sada da procesuira Mileta Dubajića i da stavi “tačku na i” na ovaj slučaj. Ja prvi puta nakon 26 godina mirno dočekujem ovaj datum. Tužilaštvo BiH je odradilo svoj posao, jer su “skinuli” sve optužbe sa naše strane. Izrazujem zadovoljstvo što mi u Tuzli nemamo nijedan proces koji se vodi u Hagu povodom ovog slučaja, jer je dokazano da su naša vojska, policija i građani branili BiH i Tuzlu. Još jednom se zahvaljujem svima koji su odbranili grad – rekao je Bešlagić.

 • Niko Jurić je tog 15. maja 1992. godine bio zapovjednik II Manevarske jedinice. Kaže kako su se tog dana suprotstavili “neljudima” koji su htjeli pokoriti Tuzlu.

  – Svako od nas traži svoju istinu, a ona je samo jedna. Mi smo branili naše porodice, prijatelje i naš grad. Ja sam bio direktan učesnik događaja na Brčanskoj Malti. Naša osnovna zadaća bila je osigurati nesmetan izlazak kolone iz grada. Moja zapovijed je bila da se ne puca, ali su se oko 19 sati začuli pucnji iz pravca kasarne, a mi smo, naravno “odgovorili” vatrom. Tog dana smo se suprotstavili “neljudima” koji su htjeli pokoriti moj grad – dodao je Jurić.

 • Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je kako je tog dana Mile Dubajić prekršio sva moguća pravila, poslavši u smrt svoje vojnike.

  – Razumijemo da svaka majka i svaki otac jednako žale za svojim sinovima. 15. maja 1992. godine Dubajić je prekršio sva moguća pravila, pa je sanduke sa municijom i vojnike ubacio na kamione. Kasnije je tim vojnicima ukazana lječnička pomoć u tuzlanskoj bolnici. Fondacija “Istina, pravda i pomirenje” prije nekoliko godina je podnijela krivičnu prijavu protiv Mileta Dubajića i očekujemo da će naše pravosuđe odraditi svoj posao – komentarisao je Imamović.

 • Nakon odavanja počasti braniteljima Tuzle na Brčanskoj Malti, uslijedila je ceromonijalna povorka Oružanih snaga BiH i građana, koja se od Brčanske Malte kretala ka spomen obilježjima na Slanoj Banji, gdje je također upriličeno polaganje vijenaca na spomen obilježlja poginulim braniocima BiH i Tuzle 1992. – 1995.

  Na platou ispred spomenika pogunulim braniocima BiH i Tuzle održano je i prigodno obraćanje, nakon čega je uslijedio tradicionalni susret pripadnika Oružanih snaga BiH na kompleksu Panonskih jezera, čija je današnja manifestacija obilježavanja 27 godina od odbrane Tuzle i okončana.

  Podsjećamo, na današnji dan prije 27 godina, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, koji su osiguravali izlazak kolone iz grada.

  Prilikom izlaska vojne kolone iz grada s vojnim naoružanjem na Brčanskoj Malti, vojnici su pucali, a policajci dobili naređenje da na vatru “odgovore” vatrom. Tuzlanske patriote uspjele su odbraniti grad od daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a 15. maj postao je jedan od najznačajnijih datuma tuzlanske historije.

  Delegacija Vlade Republike Srpske ni ove godine u Tuzli nije obilježila ovaj datum, a najavili su da će narednih godina 15. maj obilježavati u obnovljenoj crkvi u mjestu Požarnica kod Tuzle. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,