Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Obavljen ukop 26 vlaseničkih žrtava

vlasenica-zrtve
Preuzmite sliku

Ovo je osmi kolektivni ukop vlaseničkih žrtava. Njih više od 400 našlo je smiraj, dok se još uvijek traga za više od 1.300 tijela nestalih i ubijenih Vlaseničana

\"vlasenica-zrtve\"Na šehidskom mezarju \”Rakita\” u Vlasenici u subotu je obavljen ukop i klanjana dženaza za 26 Vlaseničana ubijenih tokom rata u BiH, potvrđeno je Feni u Medžlisu Islamske zajednice Vlasenice. Klanjanje dženaze predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

Ovo je osmi kolektivni ukop vlaseničkih žrtava. Njih više od 400 našlo je smiraj, dok se još uvijek traga za više od 1.300 tijela nestalih i ubijenih Vlaseničana.

Porodice žrtava posebno su ogorčene na vlasti koje ne poduzimaju gotovo ništa da odgovorni za zločine počinjene u Vlasenici budu procesuirani. Neki od njih i dalje slobodno šetaju Vlasenicom.

– Tragovi počinjenih zločina i danas se pokušavaju prikriti, a generacije inspiratora, nalogodavaca i počinitelja zločina nad Bošnjacima Vlasenice, danas, 20 godina poslije, odnjegovale su sljedbenike koji slijepo nastavljaju sa započetim procesom uklanjanja Bošnjaka iz ove općine, smatraju članovi Udruženja intelektualaca Podrinja.

Kolektivnom ukopu prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: Oslobođenje / Foto: Reuters

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: