Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

NUB “Derviš Sušić” Tuzla: Obilježen Međunarodni dan dječije knjige – 2. april

Preuzmite sliku

U Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla upriličeno obilježavanje 2. aprila – Međunarodnog dana dječije knjige promocijom audio knjige “Bijeli svijet, šareni svijet” Šime Ešića.

 • U programu su učestvovali: Emina Goletić, Sanela Babić, Elmir Krivalić, Slobodan Brkić, Andrej Brkić,
  – učenici “Sveti Franjo” Tuzla, a video porukom prisutnima se obratio tvorac knjige pisac Šimo Ešić.

  Ideja o nastanku zvučne bajke Bijeli svijet, šareni svijet desila se u vrijeme otuđenosti, distanciranosti, potpune zatvorenosti u svijet pandemije bez izgleda da će stvari biti drugačije nego što jesu.

 • Bajka je to o dječaku – umjetniku koji je želio promjeniti postojeći svijet, pomalo zastrašen ali očaran raznolikošću otkrivenih boja, za koje nije znao da postoje.

 • Na poleđini knjige autor Šimo Ešić je zapisao: “Posvećena je svima nama koji smo barem jednom u životu poželjeli učiniti nešto dobro, lijepo, pametno i korisno, nešto što će promjeniti ovaj naš nesavršeni svijet”.

  Prof.dr. Sanela Babić kazala je da se pronašla u tome i poželjela objediniti navedeno.

 • – Pretočiti pisanu riječ značajnog zavičajnog pisca u izgovorenu riječ bio je svojevrsni izazov. Odgovornost u nastanku zvučne knjige ogledala se i prema njenim korisnicima. Primarno je posvećena slijepim i slaobovidnim, osobama sa poteškoćama u čitanju ali i svima koji vide a ne gledaju ili čuju a ne osluškuju. Bajke su istinite onoliko koliko vjerujemo u njih. Mnogo sam vjerovala u Bijeli svijet, šareni svijet, bajku u kojoj dijete poput umjetnika može promjeniti nesavršeni svijet, kazala je Babić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje