Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novinar i aktivista iz Tuzle Elvis Kušljugić: “Ostala je misterija za čije interese je radio Aldin Širanović i kako je došlo do paljenja zgrade Vlade TK? (VIDEO)

Ove godine navršilo se pet godina od februarskih demonstracija u Tuzli kada je zapaljena i zgrada “Soda-So” u kojoj je bila smještena Vlada TK na čelu sa tadašnjim premijerom Seadom Čauševićem.

Tim, povodom razgovarali smo sa Elvisom Kušljugićem novinarom i aktivistom iz Tuzle koji je svojim volonterskim radom dao veliki doprinos borbi obespravljenih radnika za njihova prava, a koji su kasnije formirali i ‘Sindikat solidarnosti’.

Kušljugić se na početku razgovora prisjetio tih dana kada su na ulicama Tuzle počeli da se okupljaju prvo obespravljeni radnici uništenih preduzeća, a zatim su im se pridružili i nezadovoljni građani koji su 5, 6 i 7 februara 2014. godine ‘predvođeni’ Aldinom Širanovićem i predsjednikom Udruđenja mladih “Velika djeca” iz Tuzle Almirom Arautom Belim zahtjevali da premijer Čaušević zajedno sa svim ministrima iz Vlade podnese ostavku.

Trećeg dana protesta stvari su vrlo brzo eskalirale. Policija nije više imala način da zaštiti zgradu Vlade TK koja je 7. februara bila i zapaljena. Naš sagovornik kaže kako niti jednog trenutka nije bilo govora o tome da se zapali zgrada Vlade TK.

“Sve je počelo sa protestima nezadovoljnih radnika “Dite” koji su se okupljali ispred Suda i Tužilaštva pa i ispred zgrade Vlade TK. Širanović i Beli su kasnije pomoću društvenih mreža uspjeli da animiraju nešto veći broj građana da izađu na proteste, jer prvog dana bilo je nas možda svega 50-ak samo. Međutim, meni i danas ostaje nejasno za čije je interese je tada radio Širanović, jer za svoje očigledno nije. Predstavnici radnika i građana tražili su tada sastanak sa premijerom Čauševićem koji nije iskazao interes da pregovara što je dodatno uzbrukalo sitaciju. Što se tiče paljevine zgrade i danas mi nakon pet godine nije jasno čiji je to interes bio jer se to nije spominjalo niti jednog trenutka. Na policiji je bilo da to istraži i utvrdi, ja to istražujem možda sve ove godine više od njih. Međutim, nikada se nisu procesuirale osobe odgovorne za taj čin. I to je vjerovano nečiji interes.  To i danas predstavlja jedan mit kako je zapravo došlo do paljevine jer onaj ko je to uradio vrlo dobro je znao šta i kako radi. Smatram da je i policija za vrijeme februarskih demonstracija 2014. god napravila grešku jer je njihova upotreba sile samo izazvala još veći bijes kod građana” – kazao je Kušljugić.

Danas, pet godina nakon što su održane masovne demonstracije kako u Tuzli tako i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine zabilježen je broj od blizu 200 hiljada osoba koji su napustili svoju zemlju i bolji život potražili negdje drugo.

“Upravo to možda i jeste dio njihovog plana. Jer oni ipak idu redovno na konsultacije u zapadnu Evropu i naloge koje dobiju iz Brisela i od MMF-a ispunjavaju bez pogovora. Vrlo je moguće da ovi naši u saradnji zapadnim zemljema žele da isprazne ove prostore ovdje i da ostanu samo stari koji će polako izumirati. Ovi opet u Evropi vide nas kao ‘manje zlo’ u smislu hajde miješat ćemo se al ćemo se makar miješati s bijelcima i da se od ovog prostora napravi tampon zona odnosno jedan ogroman prihvatni centar za talas izbjeglica koji je neizbježan” – smatra Elvis Kušljugić.

  • Kada je u pitanju napredak na ovim prostorima u svakom smislu naš sagovornik ističe kako je osnovni problem u Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu ali i sistemu kojim upravlja korupcija.

    “U svakom sistemu imate korpupciju ali mi ovdje imamo sistem korupcije. Njima nije u interesu da opstane Bosna i Hercegovina ovakva kakva je sada. To bi onda bio dokaz da je mogla opstati i Jugoslavija nego bi takva BiH mogla postati jezgro možda neke sljedeće ‘Jugoslavije’ ili možda čak Balkanske federacije. Međutim, u jedno sam siguran a to su dva moguća puta. Ili će se sistemski da promijene stvari, tj promijenit će se čitav sistem ili će taj raspad Jugoslavije biti na kraju dovšren raspadom BiH. To je sad pitanje vremena i pitanje volje onih koji su ostali ovdje i pitanje naravno gospodara naše sudbine” – kaže naš sagovornik koji dodaje još i to kako smatra da zakoni koje imamo na papiru ne izgledaju tako loše ali problem je što ih se niko ne pridržava.

    “Građani su također na neki način ucijenjeni da učestvuju u sistemu korupcije bilo da se radi o roditelju koji će platiti 100 eura kako bi se našlo mejsto u bolnici za njegovo dijete ili bilo da se radi o onima koji su spremni prodati dosta krupnije državne interese kako bi sebi namakli veći kapital. Kada se korupcija nemeće odozgo kao što je slučaj ovdje onda je teško bilo šta promijeniti iznutra. Svako ko misli drugačije živi u iluzijama odnosno ili je budala ili je licemjer. Imali smo mnogo primjera osoba koje su ušle iz najboljih namjera u politiku i uvijek će oni prije postati dio tog koruptivnog sistema nego što će uspjeti da nešto promijene” pojašnjava Kušljugić koji nam je u razgovoru kazao kako se i sam sprema da privremeno ode u inostranstvo.

    Opširnije pogledajte u video prilogu….(A.K. | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje