Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novčana kazana za odlaganje užarenog pepela u kontejnere

Kontejner tuzla
Preuzmite sliku

Sa početkom grejne sezone veliki broj domaćinstava koja nisu spojena na sistem daljinskog grijanja, za zagrijavanje svojih prostora koriste individualne kotlovnice i peći na čvrsta goriva.

Kontejner tuzlaSagorijevanjem uglja, kao otpad javljaju se velike količine šljake i pepela, čije preuzimanje, transport i deponovanje vrši RJ Odvoz smeća. Težak rad radnika koji manuelno vrše pražnjenje kanti, dodatno otežava i redovna provjera prisustva užarenog i vrućeg pepela u kantama korisnika. Slučajnim utovarom u spremnik vozila užarenog i vrućeg pepela može se izazvati neželjeni požar, te ugroziti sigurnost posade i vozača kao i ostalih učesnika u saobraćaju.

Stoga, radnici koji rade na odvozu komunalnog otpada upozoreni su da strogo vode računa o stanju pepela koji utovaraju, te u slučaju da je isti još uvijek užaren i vreo ne preuzimaju, kako bi izbjegli rizik od požara. Da bi izbjegli neželjene situacije, apelujemo na korisnike naših usluga da prije nego iznesu kante na dane odvoza smeća, vode računa da pepeo prethodno ohlade, ili eventualno vodom ugase užareni lug.

Pored kanti sa užarenim pepelom u individualnim domaćinstvima, veliki problem pri radu RJ Odvoz smeća dodatno predstavlja i nesavjesno ponašanje pojedinaca koji svoj užareni pepeo bacaju i u kontejnere za komunalni otpad, što prouzrokuje paljenje ostalog otpada u kontejneru, a samim tim i samog kontejnera. Osim direktne finansijske štete nastale gorenjem posude, veliku štetu prouzrokuje i nastali dim koji sadrži toksične materije, te direktno pogađa stanovnike koji gravitiraju tim područjem. Stoga, pozivamo građane da vode računa za dobro svih nas i zdravije okoline.

Na osnovu člana 118. Odluke o komunalnom redu Općine Tuzla zabranjeno je oštećivati posude za komunalni otpad bacajući vruć i užaren pepeo. U suprotnom, na osnovu člana 169. iste odluke NOVČANOM KAZNOM kaznit će se građanin ako postupa protivno članu 118.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: