Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Noć vještica slavila se i u Tuzli: Ulicama grada hodali mitološki likovi poput vještica, vampira, duhova, zombija…(FOTO)

Preuzmite sliku

Uoči blagdana Svih svetih, večeras se širom svijeta slavi Noć vještica, i to prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu.

Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je, prema katoličkim službenicima, poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih.

Noć vještica je nastala na temelju keltskih poganskih obreda u slavu žetve, a danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama, kao zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o’-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

Dok jedni tvrde da moderna Noć vještica sadrži elemente kršćanstva i poganskih rituala, drugi smatraju da je uvjerenje da je svetkovina nastala temeljem kristijaniziranih obreda pogrešno. Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku.

Noć vještica ima sve više poklonika i u BiH, i to najprije zbog velikog utjecaja američke kinematografije.

Povodom “Halloweena” u Cafe Baru Sloboda u Tuzli održava se zabava uz DJ's: Elicka & Shadow i besplatno piće dobrodošlice.

Halloween party večeras će biti održan i u Clubu Palma | Dom Mladih u Tuzli, a za muzički dio programa zadužena je ekipa FM JAM-a Dj Soul | Indigo.

Ekipa portala Tuzlanski.ba u fotogaleriji donosi vam djelić atmosfere Noći vještica sa ulica Tuzle i Cafe Bara Sloboda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje