Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Noć vještica obilježena i na ulicama Tuzle (FOTO)

Preuzmite sliku

Širom svijeta sinoć je obilježen praznik Halloween ili Noć vještica. Blagan koji se slavi uoči Svih svetih.

Noć vještica posljednjih godina obilježava se i u Bosni i Hercegovini, a tom prilikom mnogi ugostiteljski objekti organizuju tematske partyje. Najviše značaja obilježavanju Halloweena prije svega pridaju u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu dok je po prvi puta Noć vještica obilježana i u Saudijskoj Arabiji. Iako je ovaj praznik u većini država sa većinskim muslimanskim stanovništvom zabranjen i ne obilježava se.

Halloween je zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o’-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, a sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

  • Dok jedni tvrde da moderna Noć vještica sadrži elemente kršćanstva i poganskih rituala, drugi smatraju da je uvjerenje da je svetkovina nastala temeljem kristijaniziranih obreda pogrešno. Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku.

  • Da Noć vještica ima sve više poklonika i u našem gradu uvjerili smo se sinoć na ulicama Tuzle gdje smo zabilježili interesantne kostime. Povodom “Halloweena” u Cafe Baru Sloboda u Tuzli održana je zabava uz besplatno piće dobrodošlice, a zabava je kasnije nastavljena i u Clubu Palma.

    Nakon blagdana Svih svetih katolici 2. novembra obilježavaju Dušni dan kada se sjećaju svih svojih pokojnika. Uz ovaj blagdan, kao i za blagdan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne. Tog dana katolici se mole za duše svojih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima i prisustvuju svetoj misi. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje