Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Noć vještica i na ulicama Tuzle: Pogledajte kako večeras izgleda centar grada

Preuzmite sliku

Noć vještica obilježava se i u Bosni i Hercegovini, obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom širenja koronavirusa, većina ugostiteljskih objekata ove godine neće organizovati tematske partyje.

Najviše značaja obilježavanju Halloweena prije svega pridaju u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu dok je po prvi puta Noć vještica prošle godine obilježana i u Saudijskoj Arabiji. Iako je ovaj praznik u većini država sa većinskim muslimanskim stanovništvom zabranjen i ne obilježava se.

Halloween je zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o’-lantern), paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, a sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih.

Dok jedni tvrde da moderna Noć vještica sadrži elemente kršćanstva i poganskih rituala, drugi smatraju da je uvjerenje da je svetkovina nastala temeljem kristijaniziranih obreda pogrešno. Velika zasluga za proširenje proslave Noći vještica pripisuje se redatelju Johnu Carpenteru koji je snimio istoimeni horor na tu tematiku.

  • Da Noć vještica ima sve više poklonika i u našem gradu uvjerili smo se u večernjoj šetnji gradom na ulicama Tuzle gdje je fotograf portala Tuzlanski.ba zabilježio interesantne kostime.

    Centralna zabava ranijih godina organizovala se u Clubu Palma, ali zbog navedenih okolnosti ove godine neće biti upriličena. (Foto: Blicko Junior | Tuzlanski.ba) 

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,