Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić: Doći će vrijeme kada ćemo ovakve datume smatrati kao dan žalosti u cijeloj BiH

Preuzmite sliku

Sat prije podneva na tuzlanskoj Kapiji započelo je komemorativno obilježavanje 25. maja dana kada su 1995. godine od granate ispaljene s položaja Vojske RS na tom mjestu ubijeni 71 mladić i djevojka, a preko stotinu teže ili lakše ranjeno. 

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istakao je kako prolazi još jedna godišnjica, a da odgovorni za ovaj monstruozni zločin nisu završili pred licem pravde.

“Evo 28 godina nakon zločina, nakon pravosnažne presude, izvršioc i ratni zločinci za koje se intimno pitam kako mogu zaspati, kakva je njihova savjest, nisu isporučeni pred lice pravde. Kamo sreće da agresije i rata na BiH nikada nije bilo i da nije bilo ovih zločina. Nažalost, oni su se desili i kada su se desili izvršioci moraju odgovarati i po ljudskim i božijim pravima. I što se prije suočimo sa istinom, što prije one što su ovo uradili izvedemo pred lice pravde, veća nam je šansa da se okrenemo budućnosti i da žrtvama osiguramo smiraj i njihovim porodicama konačno neku satisfakciju. Dočekali smo prvi put da u Federaciji BiH imamo Dan žalosti, a ja smatram da će doći vrijeme kada ćemo ovakve datume shvatati kao dan žalosti u cijeloj zemlji”, rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je s delegacijom Vlade FBiH položio cvijeće i odao poštu ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

  • Poslije dužeg vremena predstavnici svih vjerskih zajednica u Tuzli odali su počast svim žrtvama masakra.

    Komemorativno obilježavanje 28. godišnjice bit će okončano večeras u 20.55 kada će se oglasiti sirene u znak sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,