Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ni gram droge zaplijenjen na području TK nije uništen godinama unazad!? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Sa ciljem sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, Službenici Odjela kriminalističke policije MUP-a TK već duže vremena provode akcije u kojima vrše pretrese objekata, pomoćnih  objekata, osoba i putničkih motornih vozila. Često u tim pretresima budu pronađene određene količine raznih vrsta droga, a osobe kod kojih je pronađena droga bivaju lišene slobode.

Međutim, zanimalo nas je šta se dalje dešava sa drogom koju službenici policije pronađu kod dilera, uništava li se, gdje, kako, na koji način se skladišti prije toga i zašto mediji nikada nisu prisustvovali uništavanju droge što nije rijedak slučaj u susjednim zemljama. Odgovor smo potražili u MUP- TK kod službenika za odnose s javnošću Izudina Šarića.

“U slučaju kada se rade akcije po naredbama nadležnih općinskih sudova uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ta droga ide prema sudu. Nakon donošenja pravosnažne presude ta droga se čuva, a potom i uništava od strane komisije koju formira Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine. Međutim kada službenici MUP-a TK samostalno rade akcije nakon vještačenja i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu narkotička sredstva idu u nadležnost Kantonalnog tužilaštva koje drogu kasnije koristi kao dokaz u procesima. Nakon pravosnažne presude droga se čuva na tajnoj lokaciji do trenutka kada komisija naloži uništavanje.” – kaže Izudin Šarić koji nam je potvrdio da na području TK postoji lokacija na kojoj se čuva droga koju zapljene službenici policije.

Šarića smo pitali da li raspolaže informacijom koliko je zaplijenjene droge u protekle dvije godine uništeno?

“Mi nismo ove i protekle godine imali uništavanje zaplijenjene droge od strane od strane komisije Ministarstva sigurnosti BiH. Sva droga se čuva na lokaciji na području našeg kantona i sigurno kada budu okončani svi ti predmeti na sudovima droga će biti uništena” – pojašnjava Šarić.

Obzirom da često predstavnici medija svjedoče privođenju osoba koje su lišene slobode u akcijama sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, Izudina Šarića smo pitali zašto nikada mediji nisu pozvani za zabilježe čin uništavanja zaplijenjene droge?

“Koliko raspolažem informacijama droga se jedno vrijeme uništavala u Željezari Zenica. Vaše pitanje bi trebalo postaviti nadležnoj komisiji. Znam da je bilo slučajeva u susjednim zemljama da novinari prisustvuju uništavanju kako naoružanja tako i droge. Smatram da nema ništa sporno u tome da mediji takvu jednu akciju uništavanja droge poprate kako bi informisali naše građane o tome gdje tačno završava droga koja se zapljeni” – istakao je za Tuzlanski.ba službenik za odnose s javnošću MUP-a TK, Izudin Šarić.

Centar za istraživačko novinarstvo 2008. godine pisao je o tome kako određene količine zaplijenjenih droga nestaju. 

Jedan dio zaplijenjene droge je vjerovatno nestao, i postoji mogućnost da su ga korumpirani službenici prodali na crnom tržištu i da je droga ponovo završila na ulicama Bosne i Hercegovine (BiH). Niko to ne može sa sigurnošću reći jer pravosudni sistem nema adekvatne procedure skladištenja droge, a zvaničnici ne znaju koliko droge je pohranjeno u njihovima prostorijama i da li neke količine droge nedostaju, navedeno je, između ostaloga u objavljenom članku.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da domaće pravosudne institucije rijetko uništavaju drogu što kod građana opravdano izaziva sumnju da ta ista droga ponovo na naki način pronađe put do ulice i crnog tržišta.

Tako se droga vrijedna nekoliko desetina miliona KM već godinama gomila u podrumima, kancelarijama, sefovima i ormarima desetina bh. policijskih stanica, sudova i tužiteljstava, što potvrđuje i prilog  Al Jazeera Balkans iz 2012. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje