Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Tuzle najavljuju proteste

privredaIN
Preuzmite sliku

Udruženje poljoprivrednika \”Agroinkubator\” iz Tuzle priopćilo je danas kako su u više navrata upozoravali javnost i nadležne institucije o mogućim posljedicama do kojih može doći realizacijom Javnog poziva za dodjelu državnog zemljišta individualnim poljoprivrednim proizvođačima…

\"privredaIN\"…do čega je, po njegovom mišljenju, na neki način i došlo proteklih dana, kada su ispred Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a geometri nastojali početi mjeriti parcele prema rezultatima Javnog poziva.

S obzirom da su individualni poljoprivredni proizvođači podnijeli tužbu protiv Komisije za dodjelu zemljišta općine Kalesija u povodu Javnog poziva jer je, smatraju u Agroinkubatoru, zemlja koju su godinama kultivirali dodijeljena neregularno firmama koje ne doprinose razvoju Općine, farmeri su, kako su i najavili, odlučno branili posjede koje su obrađivali.

Pored policijskih snaga, u petak je ispred Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a na spornim parcelama u Miljanovcima bio nazočan i prisutan i zamjenik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a Samid Šarac, koji je pokušavao lobirati individualne poljoprivredne proizvođače po manjim grupama, govoreći kako još nisu iscrpljena sva sredstva razgovora, ističe se u priopćenju Agroinkubatora.

\”Mi nemamo više što razgovarati. Tražili smo razgovore osam mjeseci i nitko nas nije htio saslušati. U međuvremenu smo trebali ostati bez zemlje naših očeva koju smo i u ratu branili, da bi ona bila podijeljena čak i nepostojećim firmama\”, kazao je jedan od poljoprivrednika, prenosi FTV.

Predsjednik Udruženja \”Agroinkubator\” Mato Lovrić, upozorio je kako vlast u ovom slučaju dovodi ovdašnje mještane do \”bratoubilačkog rata\”, s obzirom kako su od jednih oduzimane parcele i dijeljene drugima, dok u pozadini svega određene interesne skupine žele zemlju koja je i pod restitucijom kao i kolektivnom tužbom dugoročno oduzeti radi vlastitih interesa.

Kako u petak, tako i dan kasnije farmeri nisu dopustili ulazak na parcele koje su obrađivali, te su formirali šatorske smještaje na parcelama, da bi mogli obraniti zemlju, mjestimično na području Kovačevog polja, traktori Milkosa su ušli na parcele i počeli formalno orati, tek toliko da provociraju nezadovoljne farmere, što su dalje nezadovoljni poljoprivrednici spriječili, ističu u Agroinkubatoru.

Zamjenik ministra Šarac kaže kako nije bio upoznat da je sporno zemljište predmet upravnog spora, iako je bio prisutan i uzimao učešće na našoj konferenciji za novinare kada smo javno objavili pokretanje kolektivne tužbe\”, kazao je Lovrić, dodavši kako u vremenu proljetne sjetve farmeri spavaju da spužvama u polju čuvajući zemlju koju su sami branili, gubeći tako sredstva i mogućnosti za sami opstanak.

S obzirom da općina Kalesija nije izdvojen slučaj i da se isti problemi događaju i u općini Gradačac, farmeri iz tih općina odlučili su se za proteste s mehanizacijom ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, te i tako ministru i javnosti pokazati svoju odlučnost i istrajnost u borbi za svoja prava, priopćeno je iz Agroinkubatora.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: