Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neformalna grupa građana: \”Sutra nema protesta\”

protesti-zag
Preuzmite sliku

U cijelosti prenosimo saopštenje neformalne grupe građana Tuzle:

\"protesti-zag\"\”Nakon incidenta koji se desio sa subote na nedjelju (12. – 13. maj) između policije i građana koji su se zadesili na Sonom Trgu, pokrenuli smo građansku akciju koja je rezultirala sastankom sa policijskim službenicima, a nakon toga mirnim protestnim okupljanjem u cilju dobijanja odgovora da li je bilo prekoračenja ovlasti od strane policije.

Tom prilikom je zatraženo javno izvinjenje MUP-a TK za građane Tuzle koji su bez razloga ozlijeđeni ili uplašeni ovom akcijom u kojoj je bilo više povrijeđenih nedužnih građana. Grupa se založila za pravdu i poštovanje zakona, što je rezultiralo velikim pritiskom u kojem smo dobili brojne poruke da obustavimo prvi, a nakon toga i drugi protest, najavljen za 22. maj.

Želimo obavijestiti građanstvo da smo u proteklim danima zaključili i stekli utisak da u MUP-u TK postoje unutarnja previranja, najvjerovatnije političke prirode, te da smo se našli u situaciji da se \”preko naših leđa\” rješavaju unutarnji problemi. U najboljoj želji da predstavimo mišljenje građana Tuzle, koji nemaju dovoljno jak glas niti priliku da medijski javno izraze nezadovoljstvo, preuzeli smo na sebe obavezu da im svojim imenom i akcijom damo glas i priliku za bolji i sigurniji život u Tuzli. Nažalost, osjetili smo kako ipak nije bilo dovoljno zainteresovanih da mirnim građanskim protestom bude ukazano na probleme u cilju boljeg življenja svih nas, kao i dolazećih generacija koje će živjeti u ovom gradu želeći biti sigurni i kretati se slobodno.

Iako smo prilikom sastanaka dobili izraze žaljenja od pojedinih predstavnika MUP-a, napominjemo da nismo tražili žaljenje niti promociju sebe, već javno izvinjenje za građane. Ovo smo činili u nadi da će nakon greške koja se dogodila biti moguće barem izvinjenje za nedužno ozlijeđene ili uplašene koji su bili prisutni. Mirno okupljanje je pokazalo da nije bilo prisutno čak ni toliko osoba koliko ih je bilo na Sonom Trgu, što je nama kao grupi dalo do znanja da eventualno ne postoji podrška niti dovoljno zainteresovanih za našu akciju. Također smatramo da je veliki broj medija neadekvatno izvještavao o svemu ovome, često u skladu sa političkim stavovima stranaka pod čijom su kontrolom. Paleta izvještavanja kretala se od neobjektivnog do tendencioznog ili senzacionalističkog. To je nešto u šta nismo željeli ići i ogradili smo se od svakog političkog utjecaja na ovu akciju, želeći samo i isključivo slobodno kretanje građana i poboljšanja sigurnosti življenja.

Mišljenja smo da javnost NEĆE vidjeti snimke sporne noći na Sonom Trgu. Naime, većina fizičkih obračuna desila se u uglu koji kamere ne snimaju. Prema našim saznanjima jedini snimak koji pokazuje upotrebu fizičke sile je taj na kojem pripadnici policije udaraju jednog od prisutnih. Ostavljamo sudu da donese odluku o tome ko je napadnut, jer protiv osobe kojoj su tom prilikom nanesene povrede, podnesena je krivična prijava za napad na službeno lice. Mišljenja smo i da neće biti prikazan snimak bilo kakvog incidenta koji je na prvom mjestu uopšte doveo do akcije pripadnika jedinice za podršku. Ovo mišljenje baziramo na izjavama brojnih prisutnih koji tvrde kako nije bilo nikakvih incidenata. Snimci sporne noći su izuzeti od strane policije i sada se tretiraju kao dokazni materijal, a kopije navodno ne postoje.

Napominjemo i da je vlasnik snimaka Općina Tuzla, obzirom da su oni stopostotni vlasnici JKP \”Saobraćaj i komunikacije – Tuzla\”. Pozivamo medije da istraju na traženju informacija o ovome slučaju, te da objektivno izvještavaju javnost o radu unutarnje kontrole koja je pokrenuta u MUP-u. Također se nadamo da će javnost i što prije saznati ko je i zašto izdao naredbu za intervenciju jedinice za podršku MUP-a TK.

Ne želeći da Tuzla bude grad kojeg će obilježavati protest stotinjak ljudi svake sedmice, što se tiče ove grupe objavljujemo kako sa naše strane neće biti organizovani dalji protesti u vidu okupljanja građana. Još jednom naglašavamo kako nam je želja da sistem i zakoni funkcionišu jednako za sve.

Pritiske i prijave koje će biti podnijete protiv nas ćemo podnijeti poštujući zakone. Nadamo se da će MUP TK uvidjeti grešku i eventualne probleme u vlastitim redovima i riješiti ih što je prije moguće u smislu zaštite sigurnosti svih građana. Želimo izraziti i nezadovoljstvo zbog indolentnosti općinskih organa vlasti povodom ovih dešavanja. Slabu, praktično izostalu reakciju Općine Tuzla u zaštiti građana koji su je izabrali, ostvljamo istim tim građanima na razmatranje.

Obzirom da sebe ne smatramo internet revolucionarima, niti grupicom koja u životu ne radi ništa pametnije, smatramo kako naša akcija nije donijela željeni rezultat – izvinjenje MUP-a TK. U tom smislu pozivamo sve one koji imaju želju ili mogućnost, da urade bolje od nas. Uz nadu za što brže poboljšanje situacije, nakon akcije ne možemo reći da mislimo kako ste sigurni ako se tokom noći krećete kroz Tuzlu. Svoju građansku akciju ovim saopćenjem završavamo.\”

S poštovanjem,

{igallery id=\”2157\” cid=\”38\” pid=\”1\” type=\”classic\” children=\”1\” showmenu=\”1\” tags=\”\” limit=\”15\”}

Neformalna grupa građana Tuzle / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: