Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nastavak recenzije Tuzlanskih web portala…

web-recenzija
Preuzmite sliku

U nastavku recenzije lokalnih web portala: Tip, Tuzlainfo, Bportal i ostali…

\"web-recenzija\"

Nakon recenzije Tuzlarija, slijedi i nastavak:

Tip.ba – Sve ono što smo zamišljali da će Tuzlarije postati, TIP.ba je po svom osnivanju imao. Ozbiljnu redakciju, vizuelno lijepu i uređenu stranicu, novinare, autorske članke, Intervjue… Međutim, treba priznati da je to sve postojalo već u startu djelovanja TIP-a, jer se radi o produženoj djelatnosti kolektiva VESTA, ali u svakom slučaju sve pohvale. Ono što je primjetno u radu TIP-a jeste činjenica da su postali dežurni informator saobraćajnih udesa i svih drugih vijesti iz kategorije \”Crna-Hronika\”, što je u jednu ruku i razumljivo ako posmatramo sa aspekta želje za \”klikovima\”.

Međutim, postoji iskreno strahovanje da ih MST – Monotoni Sindrom Tuzlarija, počinje hvatati i da je sve više članaka usmjerenih u pravcu: \”desilo se, desit će se\”, postaje dosadno. Potrebna promjena, kreativnost, dinamičnost, svježina, raja, čaršija, slike… Probudite se i budite ono što ste bili na početku svog djelovanja… Jer Tuzla treba TIP!

Tuzlainfo.ba – I baš kako je navedeno u opisu: \”Portal je nastao kao realizacija ideje o web adresi koja će na ovdašnjem tržištu biti potreba, a ne samo izvor informacija. Portal je podijeljen u tri segmenta. Prvi se bazira na jedinstvenoj bazi podataka privrednih, turističkih i institucionalnih jedinica koje egzistiraju na prostoru Tuzle, a u kasnijem periodu razvoja portala i Tuzlanskog kantona. Drugi segment portala je informativni dio, gdje pored gradskih i privrednih tema, želimo ponuditi informacije, za kojim svako od nas ima realnu potrebu. Aktuelna sniženja, rasprodaje, najave kulturnih, zabavnih, privrednih i dnevno političkih događaja. U trećem segmentu portala, turistima koji su gradu ili tek trebaju osjetiti dobrodošlicu Tuzle i okoline, želimo ponuditi odgovore na pitanja koja ih najviše zanimaju. Gdje kvalitetno jesti, gdje se dobro zabaviti, gdje kupovati, gdje prespavati, šta obavezno posjetiti?\”

Sa sigurnošću, lokalni web portal sa najboljom idejom. Ideja koja iziskuje mnogo kreativnog djelovanja, truda, inspiracije i interakcije, kako bi se sve navedeno realizovalo i kako bi tuzlainfo postao web portal koji bi postao navika i neophodan kutak za sve one koje nešto konkretno zanima u našem gradu. Potencijalni problem jeste u činjenici da dizajn ne odgovara namjeni istog, odnosno, da bi rubrike poput \”šoping, usluge, noćni život\” uz kreativno vizualiziranje na naslovnoj stranici postale neodoljivo privlačne za kliknuti. Nosilac zlatne medalje u ovom pravcu djelovanja i promocije usluga su naši prijatelji Infobar.ba i zašto da ne: Prepisivati od najboljih!

Ideja kojoj treba istrajnost, a nakon toga slijedi dugogodišnje ubiranje plodova, što kolegama sa tuzlainfo.ba iskreno želimo i tu smo za svaku vrstu pomoći, našem prvom i jedinom gradskom informatoru.

\"web-recenzija1\"

Bportal.ba – Iako se ne može svrstati u kategoriju \”isključivo lokalni\” jer je uređivačka politika mnogo šireg dometa od lokalnog Bportal.ba je po sadržaju pozitivno osvježenje. Svaki novi web portal sadrži nešto što prethodni (od onih koji egzistiraju u našem gradu) nisu imali. Bportal je osvježenje u smislu autorskih tekstova, zanimljivih članaka, ekskluzivnih intervjua. Redakcija, iskusni novinari, saradnici, obiljan rad i kompletan pristup za svaku su pohvalu.

Većina web portala (koji se bave politikom) na neki način i u nekom smislu su manje ili više kreatori određene politike ili barem podrška određene političke ideje, a obzirom da je bportal.ba po svemu navedenom jedan ozbiljan web projekat, sa ozbiljnim ulaganjima i iza kojeg stoji ozbiljan i iskusan novinar, ostaje nam samo da vidimo od koga i od čega je ovisna njihova nezavisnost jer… Od ljubavi se ne živi. Lokalni izbori? Možda su upravo oni faktor koji će nam otkriti tu tajnu. U svakom slučaju mnogo sreće u budućem radu…

Ostali – I na kraju skupina web portala čije će egzistiranje trajati dok je načelnik Općine Tuzla: Jasmin Imamović. Preveliki broj kritika postane \”smaranje\” neutralnih čitatelja. Baš kao što smo jednom i naveli: \”Tanka je linija između konstruktivne kritike i bespotrebnog smaranja\” a ovo drugo sve više postaje uređivačka politika, nezavisnih web portala zavisnih od mišljenja INP – Intelektualno Nabrijanih Pojedinaca. Stoga, mnogo sreće u amaterskom nastojanju rušenja aktuelne vlasti i bez lažnog uvjerenja da ste nezavisni i nepristrasni. Narodna poslovica koja opisuje djelovanje navedene skupine lokalnih web portala, jeste: \”Plitak potok a voda duboka\”.

N.K – Tuzlanski.ba

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: