Ponedjeljak, 17. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Narodno pozorište Tuzla: U subotu premijera ´Jorgovana´ (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom obilježavanja 120. godišnjice djelovanja tuzlanskog pozorišta, za subotu, 23. juna sa početkom u 19:30 sati najavljeno je premijerno izvođenje predstave ˝Mirišu li jorgovani u New Yorku˝, rađene prema tekstu Miodraga Žalice.

Prva repriza zakazana je za ponedjeljak, 25. juna u 19:30 sati.

U predstavi igraju Adnan Omerović, Edis Žilić, Marija Novaković, Ivana Perkunić Mešalić, Elvis Jahić, Dalibor Brkić i Enver Hasić.

˝Predstava je rađena prema Žalicinom tekstu napisanom 1980-ih godina, koji je danas itekako aktuelan, jer govori o našim ljudima koji odu u inostranstvo. Govori o onome šta se dešava unutar čovjeka i postoji li tzv. obećana zemlja ako čovjek nema mira u sebi. O ovom se problemu ne govori u domenu dnevno-političkih tema, a predstava je modernije postavljena i sjajna je prilika za glumce koji su pomjerili vlastitu zonu komfora˝, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Redatelj Alen Šimić izjavio je da je prezadovoljan glumačkom kvalitetom i njihovom posvećenosti, kao i spremnosti da prihvate i daju sugestije.

˝Nadam se da će predstava nastaviti da živi i gostuje na festivalima u drugim gradovima˝, rekao je Šimić.

Benjamin Hasić, dramaturg smatra da je Žalica u tekstu ˝Mirišu li jorgovani u New Yorku˝ ponudio mnoštvo puteva, a akteri predstave aktivno su učestvovali u nadogradnji.

˝Treba istaknuti da ovo nije politički angažirana predstava, nego predstava o međuljudskim odnosima, komunikacijama i ljubavi˝, poručili su učesnici današnje konferencije za novinare.

Inače, ovo je druga predstava rađena prema tekstu Miodraga Žalice. Ranije su na sceni bili njegovi ˝Mamurni golubovi˝.

Predstavom ˝Mirišu li jorgovani u New Yorku˝ završava se sezona u Narodnom pozorištu Tuzla. Tokom proteklih mjeseci u ovom su pozorištu realizirali dvije premijere ˝Zrno soli˝, te ˝Siroti mali hrčki˝, kao i predstavu za djecu Sretni sat˝, a planirana su gostovanja u Jajcu i Osijeku. (A. S. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje