Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Narodno pozorište Tuzla kraj godine obilježava pripremom nove predstave

Preuzmite sliku

Narodno pozorište Tuzla ni pandemija nije spriječila da publici pruže značajan broj kulturnih događaja.

Kako je saopćeno iz te teatarske kuće, iako je bio obustavljen rad od 11. marta do 18. septembra Narodno pozorište se uspjelo prilagoditi potrebama gledalaca i organizovalo “pozorište u kući” – televizijsko i online emitovanje starih predstava.

Repertoar tog pozorišta u ovoj godini su obilježile četiri premijere: “Crkva bosanska”, “Čisto ludilo”, “O štetnosti duhana i tako tome slično”, a ponajviše “Čarlijeva tetka” koja je označila povratak glumaca na scenu, a publike u gledališta nakon šest mjeseci pauze.

Iako su brojne manifestacije i festivali bili uskraćeni za realizaciju ili za broj gostujućih predstava, Narodno pozorište je učestvovalo na tri festivala. Sa predstavom “Pijana noć 1918.” Miroslava Krleže, u režiji Gradimira Gojera bili su dijelom 39. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu i osvojili su čak šest nagrada.

 • Na druga dva festivala učestvovali su sa predstavom “Putovanje” Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića: na 17. Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska 2020” gdje je glumica Remira Osmanović osvojila nagradu Mala liska – nagrada za najbolju glumicu večeri; te na 25. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrama 2020 – Istočno Novo Sarajevo, gdje je glumac Milenko Iliktarević osvojio nagradu za najboljeg glumca.

  Uspješno poslovanje ove godine potvrđuje poštivanje tradicije. U periodu od 21. do 27. novembra u organizaciji Narodnog pozorišta, održana je tradicionalna pozorišna Revija “Tuzlanski pozorišni dani 2020”.

 • Zbog epidemiološke situacije, pored predstava u produkciji NP Tuzla , gostovale su još samo dvije predstave: “Ich liebe Deutschland” u produkciji Pozorišne radionice Srebrenik i Art teatra Tuzla i “Ime” u produkciji Pozorišta mladih iz Sarajeva.

  Pored vlastitog festivala, Narodno pozorište je ugostilo 20. festival “Pozorište bez granica” u organizaciji DRAFT Tetra Tuzla.

 • U smanjenim izvođačkim kapacitetima, Narodno pozorište  Tuzla je uspjelo realizovati izvođenje 25 predstava u vlastitoj produkciji, ugostiti osam predstava; biti domaćin za promociju književnog opusa Jasmina Imamovića, Izbor sportiste Grada Tuzle, svečane tribine, Tuzla Film Festival, ali i izložbu slika Enise Pilavdžić.

  Narodno pozorište je ovu godinu završilo sa pripremama za sljedeću predstavu. U decembru su počeli radovi na novoj predstavi “Kreketanje” Almira Bašovića, gdje režiju potpisuje Aleš Kurt. Premijera se očekuje krajem januara ili početkom februara,saopćeno je iz Narodnog pozorišta Tuzla.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje