Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Narodna kuhinja u Tuzli hrani 200 migranata

Preuzmite sliku

Husanović poziva i građane da pomognu rad Narodne kuhinje

U Tuzli je svakodnevno sve više migranata. Obroke dobijaju iz Narodne kuhinje, ali hrane je nedovoljno, a potrebe sve veće. Vlast je i dalje nijemi posmatrač, objavljuje BHRT.

U zimskim noćima koje provode na otvorenom, migrantima je barem hrana obezbijeđena. Iz Narodne kuhinje „Imaret“ svakodnevno na stanicu distribuiraju dva obroka, a u akciju su se uključili kada je u Tuzli boravilo desetak stranih državljana. Danas je to potpuno drugačije.

„Taj broj je porastao na 150 do 200 dnevno i mi svakim radnim danom dijelimo migrantima doručak u 09.30 na Autobuskoj stanici i u 16.30 večeru. Tako da je to, što se tiče rada Merhameta malo otežalo, finansijska situacija je malo teža“, kaže Mensura Husanović, direktorica Narodne kuhinje “Imaret”.

Husanović poziva i građane da pomognu rad Narodne kuhinje.

„Mnogo je više potrebno, ali mi moramo da funkcionišemo koliko sredstava imamo. Zato često pozivamo i naše ljude sa područja Tuzlanskog kantona i šire, ko želi da pomogne rad Narodne kuhinje“, nastavlja Husanović

Izdvajanja iz Kantonalnog budžeta pokriju tek 20 do 30 posto ukupnih troškova Narodne kuhinje i sve se, po običaju u državi, svodi na humane ljude kojima se svakodnevno upućuju apeli. Za ovu godinu u kantonalnom budžetu je predviđeno 487.000 KM za humanitarne organizacije.

„S tim da je na posebnom kodu za Merhamet ove godine predviđeno je 250.000 KM, a za razliku od 237.000 KM bit će raspisan javni oglas, gdje se mogu prijaviti i ostale humanitarne organizacije“, navodi Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona.

U prošloj godini, osim migrantima, građanima u stanju socijalne potrebe podijeljeno je oko 570.000 obroka. Punktovi su u Tuzli, Lukavcu, Gračanici i Kalesiji, općinama i gradovima koji učestvuju u sufinansiranju.

I dok je broj migranata na Autobuskoj i Željezničkoj stanici u Tuzli sve veći, Merhamet i Crveni križ ostaju bez resursa, a vlast i dalje nijemo posmatra, postavlja se pitanje kakve posljedice mogu uslijediti i ko će snositi odgovornost?

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,