Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nakon što je potopljena punionica kisika, iz UKC –a Tuzla poručili: Naše potrebe su velike, nadamo se kontinuiranoj isporuci!

Preuzmite sliku

Obilne padavine u Kantonu Sarajevo izazvale su brojne probleme.

Veći dio Kantona Sarajevo nema struje, a nekoliko naselja je pod vodom i odsječeno. I punionica kisika Messer u Rajlovcu kod Sarajeva potpuno je pod vodom, a potvrdio je to Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva. Kazao je kako rade na pronalasku rješenja kako bi pronašli zamjensko postrojenje. On je kazao i kako su svi krizni štabovi obaješteni da vode računa o racionalnoj upotrebi kiseonika.

Inače, i UKC Tuzla snabdijeva se iz ove punionice, a s obrzirom da trenutno naš kanton broji veliki broj zaraženih i da su u potpunosti popunjeni kapaciteti respiratornog centra provjerili smo kakve su zalihe kisika i kako će se dešavanja u punionici Messer odraziti na Klinički centar.

 • „Ono što treba naglasiti je da smo mi u toku dana već pristupili tim preporukama i naložili organizacionim jedinicama da se malo više vodi računa o potrošnji kisika. Trenutno UKC Tuzla ima na stanju dovoljne količine, međutim treba naglasiti da je snabdijevanje kisikom našeg kliničkog centra od strane Messera kao dobavljača svakodnevno i mi sljedeću isporuku očekujemo sutra. Po trenutnim informacijama nismo dobili obavještenje da će ona biti obustavljena, tako da se iskreno nadam da ćemo imati u kontinuitetu isporuku, možda s neke druge lokacije, jer koliko ja znam oni imaju nekoliko punionica“.

  Nakon vijesti da se Messerova punionica kisikom u Sarajevu usljed sinoćnjih obilnih padavina nalazi potpuno pod vodom i kompletno je uništena, te da su pored punionice stradali i drugi objekti koji su vezani za administraciju i prodaju oglasili su se iz ove kompanije. Kako navode prema proračunima za saniranje štete na punionici trebat će najminimalnije pet do sedam dana.

  – Naša tehnička ekipa je krenula u Zenicu i Mostar kako bi osposobili rezervne punionice i na taj način nastavili redovno snabdjevanje kisikom. U kritičnom smo stanju i tražimo najefikasnije modele da što brže i bez velikih posljedica riješimo ovu vanrednu situaciju. Messer u ovome treba podršku svih – saopćeno je iz te kompanije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,