Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon Banja Luke i Mostara: Alter kultura 26. i 27. juna u Tuzli

alter kultura
Preuzmite sliku

U organizaciji Udruženja «Pravo Ljudski» i partnera Centar za stvaralački, istraživački i građanski angažman «Grad» iz Tuzle, sutra, u utorak 26. i u srijedu 27. juna poslije Banja Luke i Mostara, Alter Kultura stiže u Tuzlu.

\"alterUličnom akcijom, produkcijom i instalacijom ulične umjetnosti kroz uporedni rad grafitera i umjetničke grupe Fabrika na Sonom trgu u 17 sati počet će dvodnevni program koji će u fokus staviti propitivanje prava na javni prostor i umjetnost kao javno dobro. Projekat je finansiran kroz Program Kultura za razvoj, koji je trogodišnji program finansiran sredstvima Vlade Kraljevine Španije putem Fonda za ostvarenje Milenijumskih razvojnih ciljeva (MDG-F).

U srijedu, 27. juna, pored ulične akcije na Sonom trgu koja će oba dana obilježiti Alter Kulturu u Tuzli, održat će se i performans ansambla «Balsika», dok će se na Studentskom trgu održati nastup plesne grupe Dirty Angels uz DJ Masta. Kao centralni događaj Alter Kulture u Tuzli u srijedu će u 18 sati biti održana panel-diskusija «Umjetnost kao javno dobro – Prostor kao javno dobro – Pravo na javno dobro – Pravo na grad.

\”Pozivamo sve građane i građanke Tuzle da zajedno sa nama kroz kreativne sadržaje osvoje javni prostor, a kulturne djelatnike pozivamo na panel-diskusiju kako bismo razmijenili iskustva i jače se povezali s ciljem decentralizacije kulturne scene u BiH\”, istakla je Monja Šuta-Hibert, direktorica udruženja \”Pravo Ljudski\”.

\"grafit

Na kraju dvodnevnog programa, Alter Kultura u Tuzli završit će projekcijom filma \”Hoze i Pilar\”, koji je prikazan i u Mostaru i Banjoj Luci, dok ga je sarajevska publika imala priliku pogledati na prethodnom PRAVO LJUDSKI Film Festivalu.

Alter Kultura – platforma koja povezuje kulturne aktere Banje Luke, Mostara, Tuzle i Sarajeva završava 29. i 30. juna u Sarajevu. Alter Kulturu čine udruženja \”Pravo Ljudski\” iz Sarajeva, UNSA GETO iz Banja Luke, OKC Abrašević iz Mostara i Centar za stvaralački, istraživački i građanski angažman \”Grad\” iz Tuzle.

\"alterkultura

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: