Nedjelja, 23. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najzagađeniji zrak je i dalje u Tuzli i Lukavcu: Koncentracije zagađujućih materija u zraku u blagom porastu

Kvalitet zraka u gradovima Federacije BiH jutros je nepromijenjen u odnosu na prethodne dane, što znači da su koncentracije zagađujućih materija u zraku u blagom porastu, a to se očekuje i u narednim danima.

Najzagađeniji zrak je i dalje u Tuzli i Lukavcu, a stanje nije mnogo bolje u Zenici i Kaknju.

Koncentracije prašine (lebdećih čestica, PM10 i PM2.5) i sumpordioksida u tim gradovima višestruko premašuju granične i tolerantne vrijednosti propisane pravilnicima o monitoringu i ocjeni kvaliteta zraka.

U Sarajevu su koncentracije prašine u zraku jako visoke, dok je sumpordioksid i dalej tolerantan. Koncentracije azotnih oksida prelaze granične vrijednosti.

Zrak u pomenutim gradovima okarakterisan je kao nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Osobe s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore.

Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom.

Korištenje maski je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer šalovi propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5).

U narednih nekoliko dana se ne očekuju značajne promjene meteroloških preduslova za razvoj zagađenja i za očekivati je da se nastavi trend postepenog porasta zagađujućih materija. U Kantonu Sarajevo, općinama Kakanj i Zenica još uvijek je na snazi epizoda Pripravnost i nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

U Goraždu je jučer počela s radom stanica za praćenje kvaliteta zraka koja prati koncentracije sumpordioksida, azotnih oksida, prizemnog ozona, karbon monoksida i lebdećih čestica (PM10 i PM2.5) u zraku, te se očekuju prvi službeni rezultate sa ove stanice.

Osim toga, očekuje se ponovno vraćanje u funkciju stanice Bjelave u punom kapacitetu a do kraja godine vraćanje u puni radni kapacitet stanica u Jajcu i u Zenici (Brist).

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćeno je iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje