Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najveći u BiH: Upriličena svečanost povodom proširenja Trga slobode u Tuzli (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom završetka radova na rekonstrukciji i proširenju Trga slobode u Tuzli danas je upriličena prigodna svečanost.

U umjetničkom dijelu programa učestvovala su kulturno-umjetnička društva “Panonija”, “Bosna” “Zvonko Cerić” i Ansambl „Balsika“.

Lijepo i sinčano vrijeme privuklo je nekoliko stotina građana koji su okupili se na Trgu slobode u Tuzi koji je od danas i zvanično postao najveći trg u Bosni i Hercegovini.

“Trgovi su mjesta jednakosti i mjesto okupljanja. Vidjeli ste da Trg slobode koji smo gradili prije deset godine izuzetno posjećen. Proširenjem smo dobili ubjedljivo najveći trg BiH koji predstavlja jedno carstvo pješaka. Pokazalo se da je ovom trgu bio potreban jedan manifestacioni prostor za velike kulturne događaje. Ovo je vrijedna investicija i čestitam Zavodu za urbanizam na odličnom projektu koji su napravili” kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je još dodao i to kako je za dodatno oživljavanje gradske jezgre potrebno interpoliranje objekata stambenih, stambeno poslovnih i poslovnih.

 • “Tu imamo jednu od prepreka, a to su ožiljci od slijeganja. U tom pravcu vrijedno se radi na regulativi i geomehaničkim ispitivanjima kako bi smo dali priliku investitorima da grade ovaj prostor. Naši urabanisti u saradnji sa geolozima vode dosta pažnje kod izdavanja kod izdavanja bilo koje građevinske dozvole. Stalo nam je da se sruše stare zgrade i istih gabrita naprave nove uz što više novih objekata gdje to bude moguće” kazao je gradonačelnik Imamović

  Prošireni Trg slobde svakako će biti od velike važnosti za brojna kulturno umjetnička društva iz Tuzle, kazao je direktor JU Centra za kulturu Dženan Jusufović.

  “Za današnju svečanost pripremili smo jedan dio kulturnog programa koji će se sigurno u većem broju održavati za vrijeme manifestacije ‘Ljeto u Tuzli’. Prošireni dio Trga slobode vrlo je bitan za kulturna dešavanja u gradu jer imamo sasvim dovoljno prostora da se mogu ugostiti dva velika orkestra. Sada imamo dvije cjeline trga jedana gdje će se izvoditi kulturni program i druga namijenjena svim posjetiocima” – istakeo je Jusufović.

  Iz budžeta Grada Tuzla za namjenu proširenja Trga slobode izdvojeno je negdje oko 600.000 KM.

  Podsjetimo i velika fontana koja se nalazi u središnjem dijelu Trga slobode puštena je u rad tako da uz okolne ljetne bašte ugostiteljih objekata Trg slobode u Tuzle izgleda zaista atraktivno. Posebno ovo mjesto u gradu privlači sve više djece koja se mogu bezbrižno igrati na Trgu slobode. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje