Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na ulicama Tuzle obilježen mjesec “Boljeg slušanja i govorenja”

Preuzmite sliku

Studenti III godine odsjeka Logopedija i audiologija, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli su s profesoricom dr.sci. Lejlom Junuzović-Žunić i asistenticom dr.sci. Silvom Banović, sad već tradicionalno, izašli na ulice grada Tuzle i obilježili 5. mjesec koji se širom svijeta obilježava kao “Mjesec boljeg slušanja i govorenja“.

Kroz razgovor s građanima naglašavana je važnost komunikacije, poštujući temu “Povezivanje ljudi“ koja je ovogodišnji fokus.

Za vrijeme punog jeka pandemije bili smo svjedoci dodatnog društvenog tereta budući da smo uz zdravstvene prijetnje bili izloženi socijalnom udaljavanju i komunikacijskim ograničenjima. Na svojoj koži smo mogli osjetiti koliko je teško biti ograničen u komunikaciji.

Komunicirati je neophodno kako bismo uspostavili i održali konktakte s ljudima oko sebe, te se povezali sa društvenom zajednicom.

Iako se rađamo s organima za čujenje/slušanje i govorenje/razumijevanje komunikacija je vještina koja se uči. Trud i vrijeme koje uložimo u podsticanje ili osnaživanje vještina komuniciranja uvijek se isplati!

Komunikacijski se povezati s drugim ljudima znači: naučiti slušati; naučiti razumijeti; naučiti adekvatno izraziti svoje potrebe, želje i osjećaje.

Ukoliko postoji teškoća ili ograničenje u bilo kojem komunikacijskom segmentu od prethodno nabrojanih neophodno je potražiti pomoć logopeda. Srećom, u Tuzli egzistira Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, na kojem se već 29 godina obrazuju stručnjaci za rad s osobama s komunikacijskim teškoćama, ali i sa teškoćama sluha, intelektualnim teškoćama, motoričkim onesposobljenjima, teškoćama vida i problemima u ponašanju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje