Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju učestvuju i tri Tuzlaka

Preuzmite sliku

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, koje će se održati od 24.8. do 5.9.2021., učestvuju i tri Tuzlaka: Damir Kunosić, sudija za košarku u kolicima, Jasmin Brkić, reprezentativac u sjedećoj odbojci i Ejub Mehmedović, trener reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

Na prijemu, koji je, u srijedu, 11.8.2021.godine, u povodu odlaska na Paraolimpijske igre upriličio gradonačelnik Tuzle, prisustvovali su Damir Kunosić i Jasmin Brkić, dok je Ejub Mehmedović bio spriječen obavezama vezanim za pripreme reprezentacije.

 • Gradonačelnik je čestitao predstavnicima Tuzle i Bosne i Hercegovine na postignutom uspjehu i poželio im sreću i uspjeh, a reprezentativcima Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci je poželio najveće odličje, zlatnu medalju.

  „Nedavno smo ispratili košarkaškog sudiju Ademira Zurapovića na Olimpijske igre i postigao je zavidan uspjeh. Sudio je polufinale i finale Olimpijskih igara i to je kruna uspjeha jednog košarkaškog sudije. Sada ispraćamo tri naša predstavnika na Paraolimpijske igre u Tokiju. To su Damir Kunosić, prvi međunarodni sudija za košarku u kolicima u Bosni i Hercegovini i dva člana reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, Jasmin Brkić, član reprezentacije i trener Ejub Mehmedović. Sjedeća odbojka je naš najtrofejniji sport i do sada su nam sa međunarodnih takmičenja donijeli 22 medalje. Želimo im sreću i želimo medalje“, poručio je gradonačelnik Imamović.

  Učesnici Paraolimpisjkih igara, Damir Kunosić i Jasmin Brkić su predstavili svoja dosadašnja postignuća u sportu, te se zahvalili gradonačelniku na prijemu. „Zahvalni smo što nas je gradonačelnik ugostio i što nas se sjetio jer je često paraolimpisjki sport u sjeni drugih sportova. Puno nam znači ova podrška i važno je kada znate da vas neko podržava i cijeni vaš rad“, izjavio je Damir Kunosić, te dodao da su najveća očekivanja od reprezentacije u sjedećoj odbojci i da mu je žao što ih neće moći lično bodriti sa tribina zbog epidemioloških mjera na igrama.

  Jasmin Brkić je sa reprezentacijom u sjedećoj odbojci već osvajao medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima, ali svoje prvo učešće na Paraolimpijskim igrama smatra vrhuncem uspjeha: „Očekujem da ćemo doći do finala i nadamo se zlatnoj medalji. Atmosfera u reprezentaciji je sjajna, svi se već dobro poznajemo i složni smo kao porodica“, rekao je Brkić, te se zahvalio gradonačelniku na prijemu i upućenim čestitkama i željama.

  Damir Kunosić, sudija za košarku u kolicima je prvi međunarodni sudija za košarku u kolicima u BiH. U FIBA takmičenjima je sudio preko 300 utakmica, sudio je i na dva svjetska i pet evropskih prvenstava u košarci u kolicima.

  Jasmin Brkić je nekoliko godina bio proglašavan najboljim i najperspektivnijim sportistom u sportu osoba sa invaliditetom u TK, Federaciji i BiH. Sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine je osvojio srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Holandiji 2018. i na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj 2019., te Zlatnu medalju na Zlatnoj ligi nacija u Holandiji 2020.

  Ejub Mehmedović je trener najtrofejnije reprezentacije u Bosni i Hercegovini, koja je do sada osvojili 22 medalje, od kojih je 14 zlatnih, a među njima su dvije zlatne i tri srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama. Za postignute rezultate, Grad Tuzla je 2015. godine reprezentaciji Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci dodijelio priznanje Tuzlanska plaketa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje