Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na Majevici obilježen ‘Dan državnosti BiH’: Prezentirana nova pješačka staza

Preuzmite sliku

Šetnjom kroz lokalitet Stare Majevice, Turistička zajednica grada Tuzle i planinarsko Udruženje “Poštar” obilježili su jedan od najznačajnijih državnih datuma, 25. novembar ‘Dan državnosti BiH’.

Ovo je ujedno bila i prilika da Turistička zajednica grada Tuzle prezentira novu pješačku stazu koju su uredili za građane u nadi da će što veći broj planinara i rekreativaca svih uzrasta svoje slobodno vrijeme provesti u šumi, na čistom zraku.

Direktorica Turističke zajednice grada Tuzla Amra Jaganjac kazala je da novi pješačku stazu krase mobilijar, klupe, putokazi te odmorišta koja se savršeno uklapaju u šumski ambijent kako bi svi planinari, rekrativci te građani mogli da uživaju u prirodi.

Nova pješačka staza duga je 3000 metara i proteže se od Lovačkog doma do lokaliteta Zelenog kamena.

Danas se laganoj šetnji kroz šumu pridružilo oko 100-tinjak zaljubljenika u prirodu kao i predstavnici više planinarskih društava.

Prema riječima Senade Husarić iz PD ‘Poštar’ ovaj lokalitet predstavlja jedan od bisera prirode Bosne i Hercegovine koji treba da se zaštiti.

‘Ovaj pejsaž koji ovdje imamo je planom Grada Tuzla zaštićen i mi ga tako tretiramo i trudimo se da ostane u tim okvirima. Nadamo se da će Tuzla zadržati i dalje ovakav status i da se neće dozvoliti divlja gradnja’ – kazala je Husarić.

Prisutnima se danas boravku u prirodi pridružio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kako bi zajedno za zaljubljenicima u prirodu na otvorenom obilježio 25. novembar ‘Dan državnosti BiH’.

‘Obzirom na pandemiju nastojali smo da obilježavanje ovog važnog datuma organizujemo aktivnostima koje će biti upriličene vani. Nakon polaganja cvijeća i vijenaca na Slanoj Banji svečano smo otvorili i završenu zgradu Društvenog doma u Kreki’ – kazao je Imamović ističući važnost antifašističke borbe naroda Bosne i Hercegovine. (Foto: Blicko Junior)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje