Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na dostojanstven način u Tuzli obilježen Dan Armije RBiH

Preuzmite sliku

Svečanim defileom zastava Armije RBiH na spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli u prisustvu velikog broja boraca, građana, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, obilježen je 30. rođendan Armije RBiH.

Manifestacija je počela defileom, nakon čega su položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježjima palim borcima i šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95. godina, nakon čega je upriličena akademija i čas historije, a prisutnima su se obratili Redžep Muratović ispred Organizacionog odbora, Edin Haračić predsjednik UDNP „ Zlatni Ljiljan“ Grad Tuzla, te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Svi oni su zajedno istakli da je formiranje Armije RBiH bio presudan trenutak u odbrani Bosne i Hercegovine.

“Najveća pobjeda Armije RBiH je opstanak države Bosne i Hercegovine i zbog toga nam je ovaj datum jedan od najvažnijih uz Dan nezavisnosti i Dan državnosti u novijoj istoriji. Ponosni smo na svoju Armiju jer je bila časna, iza nas nisu ostale masovne grobnice, logori i silovanja što je na kraju potvrđeno presudama u Međunarodnom sudu u Hagu gdje je jasno rečeno ko je činio zločine, a ko se branio, generacije koje dolaze će imati priliku učiti u kakvim se uslovima časno i pošteno branila i odbranila Bosna i Hercegovina, kazao je dobitnik najvećeg priznanja „Zlatni ljiljan“,- Edin Haračić- Klej.

 • Ratnih devedesetih prisjeća se i novinar Refik Topić koji je u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu imao dvadeset dvije godine.

  “Naša raja iz mahale, a i ja zajedno s njima brutalno smo napadnuti iz svih oružja neprijatelja, skupili smo se i u patikama i džokericama otišli na prve linije i branili svoje mjesto, svoj grad i svoju domovinu, nisam mogao podnijeti da mi neko uskraćuje moju mladost i moje mladalačke snove, jer nismo nikoga napadali a brutalno smo napadnuti, branili smo se časno sa onim što smo imali i evo hvala Bogu odbranili se, danas trideset godina poslije ponosan sam na svoju raju, na svoj grad i na sve ono što smo dali u jedinicama Armije RBiH čiji rođendan danas slavimo”,- kazao je dobrovoljac u odbrani Bosne i Hercegovine Refik Topić.

 • Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je danas istakao da je Armija RBiH prva vojna sila koja se 92“ godine suprotstavila novom fašizmu u Evropi.

  – Da nije bilo Armije RBiH ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine, i mi dugujemo veliku počast i zahvalnost onima koji su dali svoje živote, onima koji su dali svoje zdravlje i onima koji nisu pobjegli nego su se isprsili i suprotstavili četvrtoj vojnoj sili u Evropi, dugujemo im vječitu, historijsku zahvalnost i zahvalnost ćemo njegovati u našoj manifestacionoj, spomeničkoj kulturi i u našoj kulturi uopšte, – kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

 • Ovoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Vlade TK predvođeni ministrom za boračka pitanja Zoranom Blagojevićem, te predstavnici Skupštine TK na čelu sa predsjednikom Žarkom Vujevićem, a cjelokupnu manifestaciju su uljepšali svojim recitacijama i horskim izvedbama učenici JU OŠ Centar Tuzla.

  Organizatori obilježavanja Dana Armije RBiH danas u Tuzli su Koordinacija boračkih organizacija Grad Tuzla zajedno sa gradskom upravom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje