Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Multipla skleroza: U TK 10 osoba na posebnom liječenju koje košta ukupno 200.000 KM

Preuzmite sliku

Iako egzaktnog podatka o broju oboljelih od multiple skleroze u Tuzlanskom kantonu (TK) nema, pretpostavke Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli kazuju da je riječ okvirno o 270 osoba. Od toga njih desetak se nalazi pod medikamentoznom, odnosno imunomodulatornom terapijom koja godišnje po pacijentu iznosi blizu 20.000 konvertibilnih maraka.

Multipla skleroza je hronično autoimuno oboljenje koje napada centralni nervni sistem, a dovodi do invalidnosti kod velikog broja mladih osoba.

Oboljeli od multiple skleroze u BiH suočavaju se s brojnim problemima, a razlika u kvaliteti života zavisi od toga da li imaju mogućnosti za liječenje ili ne.

Od multiple skleroze koju još nazivaju i bolest s hiljadu lica, najčešće obolijevaju mlade osobe od 20 do 40 godina života, pri čemu je dvostruko više žena od muškaraca.

Radi se o osobama koje su na početku radnog vijeka zbog čega iz Klinike za neurologiju tuzlanskog Univerzitetskog kliničkog centra skreću pažnju na važnost poboljšanja kvaliteta njihovog života, a time i produženja radnog vijeka.

“Onesposobljenost nije problem samo za pacijenta, nego i za njegovu porodicu. Tu imamo i ekonomski problem, jer je riječ o mladim ljudima koji su u radno sposobnom periodu života, a onesposobljenost je jedan od vodećih znakova kroz razvoj bolesti”, kaže prof. dr. Mirjana Vidović iz Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze iz ove klinike naglašavaju da je jedan od najtežih problema s kojima se suočavaju oboljeli od te hronične bolesti u BiH svakako dostupnost lijekovima te liječenja i rehabilitacije.

Prije deset godina u svijetu je ustanovljeno 11 vrsta lijekova za liječenje multiple skleroze, a tek nekoliko ih je dostupno u Bosni i Hercegovini.

Međutim, ni oni lijekovi koji trenutno postoje u BiH odmah ne mogu biti stavljeni na raspolaganje pacijentima kojima je tek dijagnosticirana ova bolest.

Naime, šef Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli dr. Adnan Burina kaže da nakon dijagnosticiranja ovog oboljenja pacijent novac za grupu lijekova od Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, zbog procedure, dobija tek okvirno za dvije godine.

Za razliku od ostalih kantona u Federaciji BiH, u Tuzlanskom kantonu pacijenti imaju priliku odmah nakon dijagnosticiranja dobiti terapiju, s obzirom na to da Zavod zdravstvenog osiguranja ovog kantona drugačije pristupa problemu.

“Trenutno je desetak pacijenata na tretmanu imunomodulatornom terapijom o trošku Tuzlanskog kantona, a njima je terapija ordinirana onda kada je to i bilo neophodno učiniti. Ovo je razlika u Tuzlanskom kantonu, jer ovaj kanton ima drugačiji pristup pacijentima, što je pohvalno”, rekao je Burina.

Za liječenje imunomodulatornom terapijom godišnje je po pacijentu potrebno blizu 20.000 KM što prostom računicom znači da Zavod zdravstvenog osiguranja TK godišnje za pacijente sada izdvaja okvirno 200.000 maraka.

Od ove hronične upalne, progresivne, autoimune bolesti centralnog nervnog sistema u svijetu boluje oko 2,5 miliona osoba.

Multipla skleroza sa sobom nosi brojne nedaće od gubitka vida do potpune paralizovanosti. Još uvijek nije ustanovljen lijek kojim bi ona bila u potpunosti bila izliječena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje