Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mladi iz Srbije na “Kapiji”: “Dolazimo 10 godina da skupa obilježimo ovaj zločin, nismo svi negatori”

Preuzmite sliku

Mladi iz Srbije okupljeni u Inicijativi mladih za ljudska prava iz Beograda 10 godina dolaze na Kapiju 25. maja da odaju počast ubijenoj tuzlanskoj mladosti.

Tako su i danas skupa sa mladima iz Sarajeva osim na Kapiji boravili i u Memorijalnom centru Kapija, gdje su pogledali film o tom strašnom zločinu. Poručili su da nisu svi isti i da se takav zločin ne smije zaboraviti.

“Meni je lično prvi puta da sam ovdje u Tuzli da sa kolegama koje su dolazile i prethnodnih godina obilejžimo zločin na Kapiji. Važno je da prenesemo poruku iz Srbije da nisu svi negatori. Ima nas koji se suprostavljaju narativu negiranja zločina” – kazala je Maja Žilić.

Sa njima je, između ostalih, razgovarao Hilmo Bučuk, koji je kobnog 25. maja ‘95 godine na Kapiji izgubio kćerku Lejlu. Kazao im je da je veoma bitno da pravu istinu prenesu u svoj grad.

“Današnjim gostima iz Srbije sam poručio da je jako tužno i žalosno što se pojedini mediji ali i pojedinci služe neistinama i negiranjem zločina na Kapiji. Pozvao sam ih da posjete Tuzlu i mimo današnjeg datuma 25. maja” – kazao je Bučuk.

Mlade je zanimalo na koji način je Tuzla uspjela da sačuva svoju multietničnost i nakon ratnih zbivanja na šta im je Hilmo Bučuk kazao da se u Tuzli nikada nije gledao ko je ko već kakav je neko i da je to prednost Tuzle.

Mlade iz drugih gradovam uključujući i Visoko, je zanimalo kako je Tuzla sačuvala jedinstvo i multietničnost, po čemu je karakteristična i posebna. Kako su im kazali roditelji ubijene tuzlanske mladosti, Tuzla je bila i ostala takva, i pozvali su sve mlade da iskreno dođu u Tuzlu bilo kojeg datuma. (RTV 7)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,