Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladi genije iz Tuzle postigao nemoguće! (FOTO)

Preuzmite sliku

Srednjoškolac Kenan Mehinović napravio je uređaj “eWalk exoskeleton”, koji omogućava kretanje osobama sa invaliditetom. Komercijalna cijena ovakvih naprava u svijetu je preko 50.000 dolara, dok izum mladog Tuzlaka košta samo 1.000 KM!

Kenan Mehinović učenik je četvrtog razreda Elektrotehnike škole Tuzla, a sa svojim izumom “eWalk exoskeleton”, pod mentorstvom profesora Muamera Halilovića, osvojio je prvo mjesto na nedavno održanoj “Bosanskoj naučnoj olimpijadi”, koja će mu omogućiti školovanje na prestižnom Burch univerzitetu!

Zamolili smo Kenana da kaže kako je došao na ideju da napravi ovaj sjajni uređaj i kako taj izum funkcioniše.

“Gledajući neku emisiju na Discovery kanalu vidio sam ‘REX exoskeleton’ i saznao da je cijena komercijalnih modela preko 50.000 dolara. Takođe sam vidio i velike osmjehe na licima ljudi koji su dobili šansu da prohodaju nakon više godina paralize. Pošto imam interesovanja za robotiku, pomislio sam da kako je to interesantna tehnologija. I, na tome ne ostalo nekoliko godina, sve do prošlogodišnje Burch olimpijade”, kaže Kenan.

Dodaje da je na ovom projektu počeo da radi početkom školske godine, na inovatorskoj sekciji koju vodi profesor Muamer Halilović.

“Najveći dio projekta odradio sam sam, naravno uz instrukcije profesora. Što se tiče pomoći prijatelja, moram reći da smo svi bili tu jedni za druge, kada je nekome trebala pomoć, što je jedan od razloga uspješnosti naše škole na takmičenjima. A na projektima smo radili od početka školske godine do dan prije olimpijade, jer se uvijek može nešto unaprijediti i poboljšati.”

Prototip Kenanovog uređaja košta nevjerovatnih 1.000 KM. Zamolili smo ga da nam otkrije kako je uspio toliko da “sreže” troškove i kakva je budućnost projekta.

“Prvo, ja ne tvrdim da sam izumio ovu tehnologiju. Prototip kojeg smo mi napravili nije direktna kopija ni jednog komercijalnog modela, prvenstveno zbog budžeta kojeg smo imali na raspolaganju.

Cilj je bio da se napravi uređaj koji bi imao sličnu funkcionalnost kao komercijalni modeli, ali koristeći što više ‘off the shelf’ komponenti, te tehnologiju koju smo imali na raspolaganju. Dizajnirali smo konstrukciju, koja je laserski isječena od aluminijuma, koristili ‘stepper’ motore, za koje smo napravili enkodere i osmislili kontrolere.

Naravno da je rad daleko od komercijalnog, ali smo dosta naučili dizajnirajući ovaj uređaj, te ćemo iskoristiti to znanje za izradu sljedećih verzija. Imali smo razgovore sa potencijalnim investitorima, i definitivno se nadamo da ćemo nastaviti raditi na projektu”, kaže Kenan za MONDO.

Osim Mehinovića, koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji inžinjering, i drugi učenici Elektrotehničke škole Tuzla ostvarili su veoma zapažene rezultate na Burch olimpijadi.

“Osvojeno prvo mjesto na olimpijadi omogućava mi školovanje na Burch univerzitetu u Sarajevu, što znači nastavljanje rada na projektima. Druga stvar su prijateljstva koja sam sklopio na samoj olimpijadi.

Što se tiče naše škole, učestvovalo je 19 učenika u četiri kategorije. U kategoriji Web dizajn, učenik naše škole Mirza Imamović, čiji je mentor Dejan Bojić, osvojio je prvo mjesto. Takođe, u kategoriji inžinjering ostvarili smo veliki uspjeh. Učenici Amir Hasanbašić i Muhamed Isabegović osvojili su treće mjesto, drugo mjesto je osvojio Valentin Stjepić-Ćosić, a ja sam osvojio prvo. Profesor Muamer Halilović je bio mentor kod sva tri projekta.”

Nema šta, zaista sjajan uspjeh Kenana i njegovih kolega! Njihovo vrijeme tek dolazi…

Izazov – komplikovani projekti

“Ono što radimo u našoj školi jeste da tražimo stvarno komplikovane projekte, koji imaju vojne budžete, milione dolara, da ih razvijemo za nekih godinu dana, zajedno sa našim profesorima. I nakon godinu dana dobijemo ovakve projekte”, kaže Kenan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje