Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mlada violinistica Aida Rešidbegović učestvovat će na takmičenju u Međunarodnom recitalu pobjednika IYMC u New Yorku

Preuzmite sliku

Aida Rešidbegović, je 16-godišnja violinistica i učenica 1. razreda JU Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ u Tuzli.  Ostvarila je značajne uspjehe na međunarodnim takmičenjima u BiH i inostranstvu, gdje je osvojila preko dvadeset prvih i specijalnih nagrada. Do sada je održala osam solističkih koncerata u Tuzli, Mostaru, Banjaluci i Beogradu, posljednji u Beogradu 28.05.2022. godine.

Svoj deveti solistički koncert Aida će održati 15.06.2022. u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Najznačajniji uspjeh je ostvarila u 2021. godini, kada je prvo u junu osvojila prvu nagradu na International Youth Music Competitions, Atlanta, USA, u Senior kategoriji (14-18 godina), a zatim je na finalnom takmičenju IYMC Artist of the Year 2021 u istoj kategoriji osvojila bronzanu medalju i poziv da nastupi na Međunarodnom recitalu pobjednika IYMC za muzičare, koji će se održati u New Yorku. Aida će, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, svirati u DiMenna Centru na Manhattanu 28. avgusta 2022. godine. Nastup na navedenem recitalu predstavlja veliko priznanje ne samo za Aidu, već i za njen grad Tuzlu, Tuzlanski kanton i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

  • Oglasili su se i iz Aidine srednje muzičke škole “Čestimir Mirko Dušek”.

    “Kao dobitnica nagrada na International Youth Music Competitions tokom 2021. godine, Aida je pozvana da nastupi na Međunarodnom recitalu dobitnika nagrada IYMC za muzicare koji ce se odrfati u New Yorku. Ovaj događaj je zakazan za 28. avgust 2022. godine u DiMenna Centru za klasičnu rnuziku 450 W 37th St New York, NY 10018.

    Imajući u vidu talenat trud i zalaganje u svom radu Aida je zasigurno učenica koja zaslužuje da u New Yorku na najbolji način predstavi sebe, Školu i našu državu uz podršku svih koji su u mogućnosti da joj olakšaju, za Aidu veoma iskustveno vrijedno, putovanje i nastup.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje