Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mještani Kreke peticijom traže legalizaciju stambenih objekata

Preuzmite sliku

Građani tuzlanske mjesne zajednice Kreka oštro su se usprotivili prijedlogu izmjene regulacionog plana „Kreka – Sjeveroistok“ koji je Gradsko vijeće Tuzla ovih dana uputilo na javnu raspravu.

Tim planom predviđena je prodaja građevinskog zemljišta na kojem su unazad 30 i više godina nelegalno izgrađeni brojni privatni stambeni i pomoćni objekti.

“Na raspravi u MZ Kreka građani su kritikovali gradsku vlast zbog planirane prodaje zemljišta bez da su prethodno vlasnicima spomenutih objekata ponudili legalizaciju. U Tuzli i cijelom kantonu ima na desetine hiljada bespravno izgrađenih objekata i još nije srušen nijedan objekat, a to se sada planira u naselju Kreka gdje ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem”, kaže Derviš Čičko, mještanin Kreke.

Javna rasprava u MZ Kreka na tu temu, održana 20. juna, završena je neslavno. Suočeni sa brojnim kritikama mještana, nadležni gradski činovnici napustili su sastanak.

Krečani su nakon toga pokrenuli potpisivanje peticije kojom traže da se ne vrši izmjena regulacionog plana prije nego što se vlasnicima ponudi poštena legalizacija izgrađenih stambenih objekata.

“Nijedan mještanin nije odbio potpisati peticiju koju smo, s ukupno 137 potpisa, danas predali nadležnoj službi Gradske uprave”, izjavili su za Fenu predstavnici potpisnika peticije, Gordana Bilandžija i Derviš Čičko.

Očekuje se s ovim u vezi očitovanje Gradske uprave Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje