Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mjerenje temperature na ulazu, pojačana higijena ruku: Evo šta vaše mališane očekuje pri povratku u obdanište?

Preuzmite sliku

Vrtići u Tuzlanskom kantonu od petka ponovo će svoja vrata otvoriti za mališane koji će u ove ustanove dolaziti u znatno drugačijim okolnostima. Mjerenje temperature prije polaska u vrtić samo je jedna od novih rutina na koju će se uposlenici ali i mališani morati priviknuti kada vrtići ponovo počnu sa radom, piše RTV Slon.

Iako je i ranije važilo pravilo da bolesna djeca ne bi trebala ići u vrtić, sada su te mjere pooštrene, te će i djeca ali i uposlenici sa simptomima respiratornih oboljenja biti vraćeni kućama. Iako se djeci ne može zabraniti fizički kontakt, preporučuje se da se djeca iz jedne odgojne grupe nikako ne smiju miješati sa djecom iz druge odgojne grupe.

„Zašto ne želimo mješati djecu međuvršnjačku između grupa? Razlog je da ako se slučajno pojavi neko sa simptomima od djece da možemo odmah izolirati tu grupu, jer ako dozvolimo mješanje grupa moramo čitavo obdanište posmatrati kao riziko grupu“, izjavila je za RTV Slon Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

To znači i da će mališani u dvorištima u vrtićima boraviti odvojeno, ali neće se susretati ni u kantinama ili zajednčkim kuhinjama. Preporuke kažu da se obroci u vrtićima djeci dijele u prostorijama u kojima boravi njihova odgojna grupa. Provjetravanje prostorija, dezinfekcija igračaka i higijena ruku od ranije su poznate mjere koje će dodatno biti pooštrene. S druge strane, djeca nisu u obavezi nositi zaštitnu opremu, ali odgajatelji u određenoj mjeri da.

„Ne mogu se mala djeca igrati i komunicirati preko maski, ali su zato odgajatelji ti koji su obavezni da nose zaštitnu masku. Rukavice nisu u ovom momentu preporučene, jer ne možete ostvariti adekvatan fizički kontakt sa djecom putem rukavica. Mobiteli koje koriste odgajatelji i uposleni moraju se dezinficirati da se ne bi slučajno infekt unio u sam prostor“, objašnjava Mulić.

Po djecu u obdanište nikako ne bi trebali dolaziti djedovi i nene, odnosno bake jer spadaju u posebno rizičnu skupinu. Također se preporučuje da u grupama ne boravi više od desetero djece i jednog odgajatelja, što će, slažu se u aktivu direktora predškolskih ustanova mnogima predstavljati problem pri organizaciji rada.

„Pedagoški standardi kažu da u grupi može boraviti od 20 do maksimalno 30 djece, a sad se kaže da u grupi ne smije biti više od desetero djece. Znači, nisam apsolutno siguran da li ćemo mi moći prihvatiti sve one koji u ovom trenutku iskažu potrebu za ponovo uključivanje djece u predškolsku ustanovu“, izjavio je za RTV Slon Hajrudin Mehanović, predsjednik aktiva direktora predškolskih ustanova TK.

A potrebu za slanjem djece u vrtiće do sada je, prema rezultatima anketa koje su proveli vrtići iskazalo 50% roditelja. Isto toliko njih još uvijek se ne osjećaju spremni da dijete šalju u vrtić, a sve njih zanima da li će u tom slučaju morati platiti usluge vrtića. O tome će odluku donositi lokalne zajednice.

„Znamo za neke pozitivne primjere, kao što je npr, Grad Tuzla gdje je osnivač rekao da će sve troškove kojui nastanu namirii iz lokalnog budžeta i da je oslobodio roditelje plaćanja tih participacija tzv. režijskih troškova. Nažalost nije takva situacija u svim ustanovama, tako da će u nekim ustanovama ostati obaveza plaćamja režijskih troškova“, kazao je Mehanović.

Kada je u pitanju upis u narednu pedagošku godinu sve ustanove će, u skladu sa zakonom raspisati konkurs koji bi, prema dosadašnjoj praski trebao početi u junu. Direktori se nadaju da će se do tada situacija stabilizovati i da će moći raditi punim kapacitetom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje