Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

MIZ Tuzla: Program manifestacije “Stazama Poslanika islama” počinje danas, bit će realizovano više od stotinu aktivnosti

Preuzmite sliku

Medžlis islamske zajednice Tuzla danas je organizvao press-konferenciju na kojoj je javnost upoznao o programu i aktivnostima mevludske manifestacije “Stazama poslanika islama”.

Mjesec rebiul-evel je mjesec u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda alejhi selam, rođenje najeveće ličnosti, učitelja i uzora ljudima.

Kako iz Medžlisa ističu iz godine u godinu organizuju manifestaciju koja ima za cilj “da potakne sve nas da budemo što bolji sljedbenici onoga što nam je ostavio naš voljeni Poslanik”.

O značaju Poslanika alejhi selam, o mevludu danas je govorio glavni imam hafiz Ahmed ef. Huskanović.

“Mi sa akšam namazom ulazimo u mjesec rebiul-evel. Naš program manifestacije nosi puno aktivnosti, i namjera nam je da budemo koliko više možemo na stazi, na putu Allahovog poslanika i Miljenika. Muhammed alejhi selam je savršeni čovjek, a muslimani nisu. Zato se trudimo da koliko god možemo njega više slijedimo, da ga upoznamo, da bismo makar malo bili nalik na njega.”

  • Moto manifestacije koja će trajati mjesec dana jeste “poštuj starije i budi milostiv prema mladim”, a što je hadis Poslanika salallahu alejhi ve sellem.

    O programu i aktivnostima ovogodišnje manifestacije govorio je koordinator projekta Esmir ef. Hasanović.

    “Manifestacija koju Medžlis islamske zajednice Tuzla tradicionalno priređuje povodom rođenja Poslanika Muhammeda je izuzetno dobro primljena kod naših džematlija, vjernika, ali i šire društvene zajednice. Kroz 18 različitih programa koji obuhvataju više od stotinu aktivnosti, biti će realizovana u narednih mjesec dana na području cijelog Medžlisa Tuzla. Neki od mevludskih sadržaja bit će realizovani u saradnji sa ustanovama Islamske zajednice na ovom području, kao i s javnim ustanovama Tuzlanskog kantona, a sve to biti će popraćeno svesrdnom podrškom Muftijstva tuzlanskog. U realizaciju ovog bogatog programa uključeni su svi sektori Medžlisa.” (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje