Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Miss Federacije BiH za Tuzlanski.ba: Predstavljala sam BiH na sportskom polju, nadam se da ću i na izboru za Miss Svijeta

Preuzmite sliku

Ovogodišnji izbor Miss FBiH održan je za vrijeme Sajma turizma i ekologije “List” u Lukavcu, te obilježava 25 godina rada.

U Centru za kulturu Lukavac održan je izbor za Miss Federacije BiH, žiri je titulu ove godine dodijelio Tuzlanki Azri Ahmetović. Pored Azre u državno finale plasiralo se ukupno 15 djevojaka.

Izbor Miss Federacije BiH i ove godine je imao moto “Ljepota sa svrhom” i postao je tradicionalna manifestacija u BiH u kojoj sudjeluju mladi sa područja cijele BiH. Kao takva manifestacija je promovisala mladost, volonterizam, humanizam, ljepotu i pozitivne vrijednosti  društva.

Reakcije na ovogodišnju Miss Federacije BiH su izuzetno pozitivne, 21-godišnja Azra Ahmetović pobrala je brojne simpatije a kako sama kaže čestitke ne prestaju da stižu ni nekoliko dana nakon izbora. U razgovoru za Tuzlanski.ba Azra je otkrila kako i kada se odlučila prijaviti na izbor, ko joj je bio najveća podrška, čime se bavi i šta radi u slobodno vrijeme:

18. septembar sigurno je datum koji će Azra pamtiti cijeli život, najprije čestitamo na lenti Miss Federacije Bosne i Hercegovine koju ste osvojili. Jeste li vjerovali u pobjedu?

Zahvaljujem se na čestitkama. Priželjkivala sam da ću se plasirati u 15 finalistica jer vjerujem u sebe i u ono što radim, ali se nisam baš nadala da ću ponijeti titulu Miss Federacije BIH 2020.

 • Šta je presudilo odluci da se Azra prijavi na Izbor za Miss FBiH, da li ste ranije imali iskustva na modnim pistama?

  Iskreno, nikada ranije nisam razmišljala o tome da se počnem baviti modelingom, iako mi se javljalo već par agencija. Imala sam školske obaveze, trenirala sam stoni tenis pa su mi dani bili zaista ispunjeni.

  Nakon završene srednje škole sam upisala fakultet, te sam zbog povrede prestala da se bavim stonim tenisom. Pošto sam vidjela da imam vremena za još novih aktivnosti, odlučila sam da se okušam i u svijetu modelinga. Naročito me privlači photomodelling. Poslala sam prijavu modnoj agenciji ABC i na moju sreću – primljena sam. Potom je uslijedio kasting za Izbor Miss Federacije BIH, gdje sam također prošla.

  Dobila sam podršku roditelja, i uz podršku nekoliko prijateljica, odlučila sam da se prijavim jer smatram da to može za mene da bude jedno novo i lijepo iskustvo. Čitala sam mnogo o Izboru za Miss, i sviđa mi se jer to nije obični izbor ljepote. To je “ljepota sa svrhom” u cilju da svaka od nas, mladih ljudi, učini nešto korisno za svoju zajednicu i grad u kojem živi. Bila mi je čast i zadovoljstvo upoznati 23 djevojke iz cijele Federacije BIH, sklopila sam divna prijateljstva, a pored svega bila dio projekta koji ove godine promovira razvoj domaćeg turizma i zaštitu okoliša.

  Da li je bila prisutna trema tokom izbora i kakav je osjećaj danas, jesu li se slegli utisci?

  Budući da se trudim da sve ono što radim bude besprijekorno, naravno da je postojala mala doza treme ali pozitivne. Utisci se još uvijek nisu slegli. Poruke mi neprestano pristižu. Zaista sam dobila mnogo riječi hvale, čestitke i podrške, a niti jednu negativnu što mi je jako drago. Lijep je osjećaj znati da sam se dopala publici.

  Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim svojim roditeljima koji su vjerovali u mene, prijateljima i svim građanima koji su bili uz mene, članovima žirija i naravno Direkciji Miss BIH na novom i predivnom iskustvu.

 • Azra je studentica, aktivna je na više polja. Ko je zapravo Azra Ahmetović za sve one koji je ne poznaju?

  Završila sam Srednju medicinsku školu u Tuzli, a sada sam studentica treće godine Informacionih tehnologija. Profesionalno sam se bavila stonim tenisom dvanaest godina. Bila sam državna prvakinja i igrala sam za Reprezentaciju BiH. Nažalost, sticajem okolnosti, morala sam završiti karijeru, pa sam odlučila da zakoračim u svijet modelinga i mogu priznati da je za mene ovo veliki uspjeh.

  Šta Miss FBiH voli raditi u svoje slobodno vrijeme?

  Svoje slobodno vrijeme uglavnom koristim da naučim nešto novo, vezano za fakultet koji studiram. Naravno, to vrijeme volim iskoristiti da se vidim s prijateljima ili da odem u šoping.

  Kada mi vrijeme dozvoljava, odlazim na fitness ili trčanje.

 • Kada kreću pripreme za Miss BiH, kakva su očekivanja, nadate li se kruni najljepše djevojke u BiH?

  Pripreme su planirane u Hrvatskoj. Međutim zbog ovih zbivanja vezanih za pandemiju, nismo u mogućnosti da ih održimo tamo niti da odredimo tačan datum. Očekuje se da će biti održane do kraja oktobra u Turskoj. Obično te pripreme traju petnaest dana. To će biti zaista lijepo iskustvo za sve djevojke. Mnogo više ćemo se zbližiti i vjerujem da će svakoj od nas taj period ostati urezan u sjećanju cijeli život.

  Veliki je uspjeh osvojiti titulu Miss FBiH. Budući da sam ja već doživjela taj uspjeh, naredne titule bih poželjela djevojkama koje nisu osvojile lentu na ovom Izboru. Zaista su mi sve mnogo drage i eto, koja god da bude odabrana na narednom takmičenju, biće mi drago. Svim djevojkama želim mnogo sreće i uspjeha. Svaka od nas, naravno, ima taj neki tračak nade, ali mislim da su sve djevojke lijepe i koja god da odnese titulu najljepše, BiH će se moći ponositi njome na takmičenju za Miss Svijeta. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje