Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svečanom liturgijom i paljenjem badnjaka vjernici dočekuju pravoslavni Božić u Tuzli (FOTO)

Preuzmite sliku

Paroh tuzlanski Miloš Trišić predvodio je večeras svečanu liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, nakon čega je zapaljen badnjak kojim je najavljen dolazak pravoslavnog Božića. Nakon paljenja badnjaka upriličen je i vatromet u dvorištu crkve.

U Božićnoj čestitci koju je uputio sveštenik Miloš Trišić kaže se da je Božić praznik radosti i ljubavi prema bližnjima i pozvao je vjernike da budu vijesnici vitlejemske radosti.

“Draga braćo i sestre, sretno vam badnje veče i navečerje najradosnijeg praznika hrišćanskog Božića. Sabrala nas je ovdje Vitjelemska zvijezda i ona svjetlost kandila te badnjaka na ovo božićno bdijenje. Sabrali smo se, zahvalili i pomolili Bogomaldencu Hristu, radosno pjevajmo kao oni anđeli i pastiri koji su objavili Hristovo rođenje. Slava Bogu na visini, a na zemlji mir”, rekao je Trišić i dodao:

“Danas kada slavimo Badnje veče, hrastovo i cerovo drvo predstavljaju snagu koju nam je pokazalo radosno rođenje Hristovo, jer to je drvo najjače, najbolje gori i najbolje sija i najbolju svjetlost daje. To je snaga i svjetlost nastupajućeg rođenja Hristovog. Danas sabrani kao pastiri dočekujemo Bogomaldenca Hrista i grijemo vatru u dušama.”

Prije večernje molitve vjernici su u dvorištu crkve upalili svijeće za duše svojih najmilijih, a zvona s crkve označila su početak bdijenja i iščekivanja dolaska Isusa Hrista.

Večernjom misom vjernici su potom proslavili dan u kojem je Bog sišao na zemlju kako bi smrtne i prolazne vjernike obdario vječnim i neprolaznim životom i uzdigao ih do nebesa.

Badnjak su u dvorištu crkve zapalili vjerski službenici i okupljeni vjernici, koji je simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja.

Pravoslavni vjernici danas su obilježili hrišćanski praznik Oci ili Očevi, koji uvijek pada u prvu nedjelju pred Božić.

Tog dana, isto kao na Materice, djeca porane i unaprijed pripremljenim kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Djetinjce.

Djeca čestitaju praznik, a očevi im onda dijele slatkiše i poklone i na taj način se “driješe”.

Oci, Materice i Djetinjci su porodični praznici i za taj dan domaćice pripremaju svečani ručak na kome se okupi cijela porodica.

Večeras je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice upriličen i vatromet kojim je na kraju najavljen dolazak Božića. (Tuzlanski.ba | Foto: V. Živković)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje