Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Miroslav Baljak: “Niti sam ja ratni zločinac niti sam ikada suđen za bilo koje djelo”

Preuzmite sliku

Dekan Fakulteta političkih nauka Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli Miroslav Baljak putem maila obratio se našoj redakciji povodom objavljenog članka na portalu Tuzlanski.ba dana 31.05.2015 god.  pod naslovom “Ratni zločinac predaje o ljudskim pravima na evropskom univerzitetu Kallos u Tuzli (VIDEO)” sa zahtjevom da članak izbrišemo iz arhive i uputimo javno javno izvinite njemu i njegovoj porodici zbog netačnih informacija i nanijete duševne boli i patnje.

Dopis dekana dekana Fakulteta političkih nauka Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli Miroslava Baljka u nastavku prenosimo u cijelosti…

 • baljak
 • Dana 31.05.2016. godine na vašem portalu na adresi (http://tuzlanski.ba/carsija/ratni-zlocinac-predaje-o-ljudskim-pravima-na-evropskom-univerzitetu-kallos-u-tuzli-video/) objavili ste da sam ja ratni zločinac koji predaje o ljudskim pravima na Evropskom univerzitetu Kallos u Tuzli.

  Autor priloga kao i vaš portal koji je prenio sporni sadržaj čija je sadržina zasnovana na neistinitim tvrdnjama, ima jedinu svrhu, iznošenje kleveta na moj račun, te u posljedici moju ljudsku i profesionalnu diskvalifikaciju, a u konačnici i poziv na javni linč i ubistvo mene i moje porodice. U prilogu sam potpuno proizvoljno i zlonamjerno označen kao osoba koja je od 10-19. jula sudjelovala u masovnim ubistvima srebreničkih Bošnjaka i progonu 30 hiljada stanovnika zaštićene UN-ove enklave Srebrenica.

  Ratni zločinac je osoba koja je činila ratne zločine. Pod ratnim zločinima se generalno podrazumjevaju teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene u vrijeme međunarodnih ili nemeđunarodnih oružanih sukoba. Pristupanjem Ženevskim konvencijama, države prihvataju obavezu da preduzimaju zakonodavne mjere neophodne da bi se kaznila lica odgovorna za teške povrede Konvencija. Države su isto tako obavezne da pred sopstvene sudove izvedu sva lica osumnjičena za teške povrede Konvencija, ili da ih izruče drugoj državi radi suđenja. Drugim riječima, počiniocima teških povreda, to jest ratnim zločincima, mora se suditi u svako doba i na svakom mjestu, a države su odgovorne za sprovođenje ove obaveze.

  Niti sam ja ratni zločinac niti sam ikada suđen za bilo koje djelo, a kamoli za tvrdnje koje mi stavljate na teret. Obzirom da sam ja i major OS BiH, MO BiH se obratilo tužilaštvu BiH i obavješteno od strane istog da protiv mene nije podignuta niti potvrđena optužnica. (prilog: akt Tužilaštva BiH)

  Jedinica kojoj sam pripadao i ja nismo nikada bili na području Srebrenice. Iznijete tvrdnje u pomenutoj emisiji sadrže neistinite tvrdnje i iste nisu odraz pogrešne informisanosti autora priloga, nego odražavaju njegovu namjeru da se ja diskreditujem i kao čovjek i kao pripadnik OS BiH i predavač na Univerzitetu.

  Objavljivanjem navedenog priloga predstavlja i kršenje mojih zagarantovanih ljudskih prava i sloboda, a sve to u zlonamjernom, tendecioznom i krajnje opasnom postupanju čime se povređuju svi postulati objektivnog, istinitog i nezavisnog novinarstva.

  Osim jake duševne patnje zbog iznijetih kleveta na moj račun, nastupila je i posljedica u vidu prijetnji koje pojedinci na društvenim mrežama upućuju prema mojoj porodici i meni.

  Nedopustivo je da se u BiH koja ide putem evrointegracija emituju prilozi koji tako grubo vrijeđaju ljudska prava i slobode, zbog čega od vas tražim da se putem vašeg portala javno izvinite meni i mojoj porodici zbog netačnih informacija i nanijete duševne boli i patnje a sporni sadržaj odmah uklonite sa vašeg portala, – navodi se u dopisu Miroslava Baljka

  Obzirom da smo uz dopis dobili i skeniran dokument Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem se navodi kako protiv Miroslav (Branko) Baljak rođenog u Travniku 06.11.1970 god. nastanjenog u Zvorniku nema potvrđene niti podignute optužnice sporni članak bit će izbrisan iz arhive portala Tuzlanski.ba.

  Ukoliko smo kao portal Tuzlanski.ba prenošenjem članka objavljenog na web stranici “Federalna.ba” i video priloga emitovanog u političkom magazinu “Mreža” čiji je autor Omer Hasanović novinar Federalne televizije “FTV” Miroslavu Baljku i njegovoj porodici zbog kako navodi netačnih informacija nanijeli duševnu bol, ovim putem javno upućujemo izvinjenje.

 • Akt tužilaštva
 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,