Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mirni protest u Tuzli: Majke Srebrenice umiru, a kosti njihove djece nisu pronađene (FOTO)

Preuzmite sliku

Prije 23 godine majke Srebrenice izgubile su svoje najmilije, a većina njih do danas nije pronašla posmrtne ostatke. Otkako je DNK laboratorija preseljena u Hag stigao je samo jedan izvještaj o pronađenim posmrtnim ostacima, a među njima je i tijelo brata Nure Begović, potpredsjednice Udruženja „Žene Srebrenice“.

Nakon 23 godine poziv iz Instituta za nestale osobe iz Istočnog Sarajeva stigao je Nuri Begović, u kojem je navedeno da je pronađena nadlaktica njenog brata Adila Suljić koji je imao 39 godina kada je pogubljen na lokalitetu Koštanog brda u mjestu Ježestica, prilikom proboja na slobodnu teritoriju u Tuzli.

„Kosti moga brata su pokupljene 2005. i odnesene su u Lukavicu, a savremenom metodom u laboratoriji u Hagu je utvrđeno da je riječ o njemu. Iako smo znali o kakvoj tragediji je riječ i da on nije živ, sve ovo je veoma bolno i teško“, rekla je Begović.

Uz njegovu nadlakticu pronađeni su još i sat, dio trenerke te duboka cipela.

„Moja majka je umrla 2009. godine i nije dočekala da pronađe svoga sina“, rekla je Begović.

Begović ističe i da je njen brat predstavljao divnu osobu, a bio je šef saobraćaja u jednom transportnoj firmi u Srebrenici.

„Od 1992. do 1995. je bio u okruženju Srebrenice, a krenuo je kolonom spasa prema Tuzli. Na tom putu je i ubijen“, dodala je ona.

Kako godine odmiču sve je manje identifikovanih posmrtnih ostataka pogubljenih Srebreničana u vihoru proteklog rata.

„Uvijek smo urgirali na to da se prvo pokupe tijela s površine. Sada su identifikovani posmrtni ostaci Nurinog brata koji je pronađen na površini još 2005. godine. Ko zna koliko je još takvih tijela, možda je i moje dijete pronađeno i bačeno negdje. Sigurno će ostati masovnih grobnica koje nikada neće biti ponađene“, rekla je predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Ćatić ističe i da su majke Srebrenice ogorčene na činjenicu da je DNK laboratorija izmještena iz BiH.

„Mi smo se oglašavale, ali nadležni u BiH ništa nisu poduzeli. Što se tiče Srebrenice, mi još uvijek tragamo za više od 1.300 osoba“, rekla je Ćatić.

Majke Srebrenice i ovog 11. u mjesecu su organizirale mirni protest u Tuzli s akcentom na to da je neophodno ubrzati proces pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka pogubljenih Bošnjaka u vrijeme pada Srebrenice u julu 1995. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,