Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Miran Mujačić nakon iscrtavanja murala Radeta Šimića: Ovo je bio jedan od težih i zahtjevnijih radova u životu

Preuzmite sliku

Radovi Mirana Mujačića, umjetnika iz Tuzle, su toliko fascinantni i realistični da je nekad teško povjerovati da ih je stvorila ljudska ruka.

Miran sa toliko strašću i strpljenja stvara svoja djela da je rezultat zadivljujući. Miran se umjetnošću bavi od šeste godine. Nakon završene gimnazije u Tuzli upisuje se na fakultet za grafički dizajn u Zagrebu. Nažalost, zbog finansijskih problema nakon dvije godine napušta studij. No strast prema umjetnosti je ostala do danas.

Miran stvara u zanimljivoj “cutout tehnici”, koja podrazumijeva korištenje više nijansi jedne osnovne boje.

Posljednji ujedno i najteži i najemotivniji projekat okončan je nedavno u Tuzli u naselju Stupine kada je oslikao mural nastradalom sugrađaninu Radetu Šimiću:

“Kada se bavite slikarstvom ili nekom drugom umjetnošću uvijek gledate da rad uspijete dočarati onako kako ste zamislili. Mogu reći da mi je ovo bio jedan od težih i zahtjevnijih radova u mom životu. Nije teško naslikati na platnu ili zidu, ali je teško kada radite nečiji portret i znate da ta osoba više nije sa nama… Nažalost naš Rade više nije tu sa nama, ali njegova duša je ostala na njegovima Stupinama i Tuzli. Rade sigurno znaš kakve imaš drugove. Hvala svima koji su pomogli da se ovaj projekat uspije realizirati.” istako je Mujačić za Tuzlanski.ba uz napomenu da je sve samo mali doprinos jer je Rade i mnogo više zaslužio.

Oslikavanje murala sa priprepnim aktivnostima trajao je šest dana.

  • Podsjetimo, lavina koja se pokrenula na Prenju usmrtila je u februaru ove godine Tuzlaka Radeta Šimića (1990).

    Uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH tijelo stradalog planinara Radeta Šimića evakuirano je s mjesta nesreće.

    Posljednji pozdrav Radetu je upućen na više načina, jedan od njih je i mural oslikan u naselju gdje je živio. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje