Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Miralem Mulač: Ukoliko dođe do obilnijih padavina mogu se očekivati klizišta

Preuzmite sliku

Na području Tuzle zemljište je veoma navodnjeno i ukoliko dođe do obilnijih padavina te nastavi padati kiša istim intenzitetom kao i prethodnih dana, može doći do aktiviranja klizišta – izjavio je za Fenu šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa Grada Tuzle Miralem Mulač.

“Ukoliko dođe do padavina od 50 i više litara po metru kvadratnom, mogu se očekivati klizišta. Ovih dana zasad, usljed snažnih pljuskova, imali smo 26 litara po metru kvadratnom” – rekao je Mulač.

Iako zasada ne prijeti, kako je naveo, neka veća opasnost, upozorava da se uvijek mogu desiti pojedinačne pojave klizišta gdje je prethodno degradiran teren zbog nesmotrene ljudske aktivnosti ili rudarskih aktivnosti.

Na području Tuzle definiran je takozvani geoalarm koji pokazuje kada određene količine padavina Tuzli stvaraju prijetnje za pojavu novih klizišta.

“Naprimjer, kada u Tuzli padne od 35 do 50 litara kiše po metru kvadratnom, tada imamo prvi stepen opasnosti, dok je od 50 do 70 litara drugi stepen opasnosti. Iznad 70 litara kiše je treći stepen opasnosti. Prema tim opasnostima određujemo nivoe pripravnosti. U prethodnom periodu količine padavina su bile od 26 litara kiše po metru kvadratnom u vrlo kratkom periodu, koje nisu zasad napravile značajnije probleme” – pojašnjava Mulač.

Podsjetio je da je u tom gradu proteklih dana bilo lokacija koje su bile ugrožene izlijevanjem vode iz kanalizacije zbog pojave manjih bujičnih voda.

Budući da se i u narednim danima očekuje grmljavinsko nevrijeme na području TK, Mulač poziva na oprez te naglašava da je velika odgovornost kako na štabovima civilne zaštite, tako i na građanima.

Veoma je bitno, naglašava, sistemski dalje raditi. Također, građani moraju održavati terene oko svojih objekata. Veoma je bitno da se u vodotoke ne baca otpad i granje te da se ne grade pomoćni objekti.

“Moramo znati da gradimo i veoma neadekvatne mostovne prilaze prema objektima, ljudi neopravdano zatvaraju potoke i kanale, a sve to utječe na izlijevanje vodotoka” – upozorava Mulač.

Najavio je da će Grad Tuzla u narednom periodu uložiti značajna sredstva u vodotoke i njihovu infrastrukturu kako bi se spriječila plavljenja.

“Izvršili smo analizu i uvidjeli da se svake treće godine vraćamo na čišćenja onih potoka koja smo već sanirali. Zato građani naročito mogu doprinijeti barem time da ne usložnjavaju situaciju bacanjem otpada i začepljavanjem vodotoka” – poručio je. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,