Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mir i tišina u Zoo vrtu Bingo: Sve životinje su dobrog zdravstvenog stanja

Preuzmite sliku

Uprave zooloških vrtova u svijetu istakli su da i životinjama nedostaje društvo, jer ni oni već mjesecima ne primaju posjetitelje zbog pandemije koronavirusa.

Zbog donesenih mjera u cilju suzbijanja zaraze korona virusom i poštujući mjere nadležnih institucija, zološki vrt Bingo, igraonica i restoran prestali su sa radom tokom marta mjeseca. Zabrana za posjete još uvijek je na snazi, stoga smo danas posjetili životinje i objektivom zabilježili kako provode vrijeme bez posjetilaca.

Iako je zoo vrt tokom proteklog perioda bio zatvoren za posjetioce, svakodnevna ishrana i briga o životinjama koje se nalaze u zoološkom vrtu, odvijaju se ustaljenom dinamikom i bez ikakvih poteškoća. Uposlenici vrijedno rade na sadnji ljetne vegetacije i posvećeni su potpunoj brizi o svim životinjama.

 • U Zoo vrtu Bingo preduzimaju se sve potrebne i neophodne mjere zaštite. Zaposleni obavezno nose rukavice i maske kada ulaze kod životinja, a unutrašnji prostori se redovno dezinfikuju.

  U zemljama regiona ZOO vrtovi su otvoreni, stoga i u našoj zemlji očekuje se skora odluka o nastavku rada. Po uzoru na druge ZOO vrtove prilikom ponovnog otvaranja posjetioci će vjerovatno morati da se pridržavaju posebnih mjera opreza koja uključuju niz novih pravila.

  Kako bi naši sugrađani znali gdje su i šta rade životinje iz tuzlanskog zoo vrta, pobrinuo se fotograf portala portala Tuzlanski.ba:

  Zanimljivosti vezane za Zoo vrtove širom svijeta

  Danas je objavljena informacija da je Britanska vlada prošle nedjelje izdvojila 14 miliona funti pomoći najugroženijim zoološkim vrtovima i akvarijumima, dok je u Francuskoj za zoološke vrtove i cirkuse izdvojeno 19 miliona eura. Ozbiljnija pomoć od strane države vjerovatno će izostati kada su u pitanju Zoo vrtovi u BiH.

 • U britanskom zoološkom vrtu “Wildfowl & Wetlands Trust” u čuvari se brinu o patkama i guskama na isti način na koji to u uobičajenim okolnostima čine posjetioci.

  U zoološkom vrtu u Dublinu kažu kako im se čini da su i životinje u čudu te da traže posjetitelje.

 • “Priđu mi i u čudu me gledaju. Navikle su na posjetitelje”, kazao je za The Irish Times direktor dublinskoga zoološkog vrta, Leo Oosterweghel.

  Zoološki vrtovi u Njemačkoj su već otvoreni, ali većina drugih zemalja želi još malo pričekati. (Tuzlanski.ba | Foto: V. Živković)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,