Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mile Dubajić za “Mrežu” o 15. maju i Brčanskoj Malti: Mogao sam Mešu Bajrića držati kao taoca dok kolona ne napusti Tuzlu (VIDEO)

Preuzmite sliku

U posljednjem izdanju političkog mazagina “Mreža” koji se emituje ponedjeljkom u programu Federalne televizije prikazan je prilog u vezi sa događanjima 15. maja 1992 godine na Brčankoj Malti u Tuzli.

Za “Mrežu” su govorili svi glavni akteri događaja Mile Dubajić, Muhamed Bajrić, Tomislav Pračer i Selim Bešlagić.

Nakon 27 godina od spomenutog događaja oficir JNA komadant kasarne Mile Dubajić koji je naradio napuštanje kasarne u razgovoru za FTV tvrdi da je napravio je grešku.

Podsjetimo, 15. maja 1992 godine vojna kolona JNA koja se kretala iz pravca kasarne Husinska buna trebala je da napusti Tuzlu na putu prema Bijeljini, a kasnije i prema Beogradu.

“Gledajući sa ove distance mogao sam učiniti samo jedan korak koji tada nije bio svojstven oficirima JNA nigdje na prostoru bivše SFRJ, a to je da sam onoga trenutka kada je došao Meša Bajrić kod mene u kasarnu povodom dogovora u vezi sa izvlačenjem kolone da sam ga uhapsio i kao taoca držao dok kolona ne napusti Tuzlu” – kazao je Dubajić.

Mile Dubajić je kako tvrde sagovornici magazina “Mreža” danima prije 15. maja pripremao srpsko stanovništvo, naoružavao ih, pljačkao kasarnu i pripremao izlazak ali ne i odlazak iz Tuzle.

“Kada idu specijalni tereti sa minsko-eksplozivnim sredstvima onda su to specijalna vozila, specijalna obilježja, specijalni planovi obezbjeđenja, a oni su to na vrat na nos radili. Natovarili su ljude na naoružanje, na pakete otuđenog eksploziva i gorivo u kanisterima” – kaže Meša Bajrić bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla.

Prema riječima Selima Bešlagića bivšeg načelnika Tuzle ulogu u uvodu u rat osim vojnika i političara imali su i vjerski ideolozi.

“Imam informacije da je veliki broj građana Tuzle od strane samog Kačavende bilo nagovarano da izađu iz Tuzle jer je kazao kako će biti izvršen pokolj nad njima. Tako da su mnogi i pobjegli” – kazao je Bešlagić koji smatra da je upravo Mile Dubajić najodgovorniji za ono što se dogodilo na Brčanskoj Malti 15. maja 1992 godine.

Bivši komadant aerodroma Dubrave Tuzla Tomislav Pračer za Mrežu kaže kako je bio postignut dogovor između Mileta Dubajića i Grada Tuzle da se vojska JNA bezbjedno povuče iz Tuzle ali to prema njegovim riječima nije bilo ispoštovano od strane muslimana.

“Zapovijed na vatru odgovori vatrom je dokaz da je Tuzla bila napadnuta i da smo se morali braniti” – podsjeća Bešlagić.

Podsjetimo, jedini sudski proces koji je vođen povodom dešavanja na Brčanskoj Malti je bio protiv Ilije Jurišića nekadašnjeg savjetnika načelnika javne bezbjednosti Tuzla. Jurišića je nakon 3,5 godine suđenja Apelacioni sud u Beogradu pravosnaženo oslobodio.

Jedan od svjedoka na suđenju Jurišiću bio je i Mile Dubajić koji je upravo u Jurišiću tražio krvica ali je nakon oslobađajuće presude promijenio stav.

“Najveću ulogu u zločinu koji se desio imao je Selim Bešlagić, Sead Avdić, Željko Knez i Meša Bajrić oni su odgovorni dok je Ilija Jurišić marginalna ličnost u čitavom tom lancu” kaže Miled Dubajić.

Bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić smatra kako je mnogo važno što je Ilija Jurišić pravosnaženo oslobođen ali isto tako naglašava da se nije dogodio njegov procs mnoge stvari se nikada ne bi saznale.

“Kros proces Jurišića sve smo dokumente dobili i mi znamo da smo na pravom putu i da nam je čist obraz” – kaže Bajrić.

Iako je sud u Beogradu zaključio da nije bilo zločina nad pripadnicima vojske JNA na Brčanskoj Malti nekadašnji komadant aerodroma Dubrave Tuzla Tomislav Pračer krivim smatra građane Tuzle.

“Sve to što se desilo u Tuzli je jedna velika sramota za građane Tuzle jer oni nisu takvi, vjerujte mi nisu.

Uprkos svim činjenicama i dokazima u RS-u ne odustaju od tvrdnje kako je kolona JNA u Tuzli planski napadnuta.

U Bijeljini će povodom 15. maja biti čak prikazan i dokumentarni film Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”međutim o ovome autori filma nisu htjeli da govore za magazin “Mreža”.

Opširnije pogledajte u video prilogu od 28. minute.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,