Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Migranti u Tuzli prepušteni sami sebi: Umivaju se i peru noge u koritu rijeke Jale

Preuzmite sliku

Sve više migranata pristiže svaki dan u Tuzlu. U uredu za poslove sa strancima se prijavljuju, a onda bez ikakvih sredstava putuju prema Bihaću. U Tuzli su prepušteni sami sebi, skupini volontera te pomoći građana Tuzle, piše Radio Slobodna Evropa.

U izjavi za RSE volonterka i predsjednica udruženja ‘Nova nada’ Amira Jašarević kazala je kako građani viđaju migrante u koritu rijeke Jale gdje se umivaju i peru noge.

– Ovde je prisutan nedostatak samosvijesti. Zatim imamo „guranje problema pod tepih“ što ne priliči Tuzli kao jednom multietničkom gradu. Mnogi se zapravo prave da ne vide stvari onakvima kakve one uistinu jesu ali zato svako sebi uzima za pravo da sudi – kaže Amira Jašarević.

Betonska konstrukcija nedovršene zgrade Kantonalnog suda koja se nalazi uz kancelariju u kojoj je smještena Služba za poslove sa strancima jedno je od mjesta gdje migranti obavljaju higijenske potrebe.

– Tu je u pitanju problem sistema. Jer upravo je sistem doveo nam Službu za poslove sa strancima u centar grada. Zatim, ured je neadekvatan jer ne postoji uopće sanitarni čvor. Ljudi nemaju gdje prespavati, nemaju gdje da se umiju. Jedna gospođa koja nam je potpisala peticiju kako bi se postavile sanitarne jedinice nam je kazala kako je vidjela migrante da se umivaju i peru noge u koritu rijeke Jale. Oni ne znaju šta je Jala i šta se sve nalazi u njoj ali su željni vode da se rashlade – priča Jašarević.

U Tuzli nisu zabilježeni veći incidenti s migrantima upravo zahvaljujući prije svega aktivnostima volontera koji ih svakodnevno obilaze i nastoje koliko mogu pomoći im u njihovim potrebama.

Institucije Bosne i Hercegovine upozoravaju da je problem migracija sve veći, a oni su tvrde nemoćni. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić u razgovoru za RSE je kazao kako bi posljedice ovog problema mogle da budu ogromne.

– Imamo jedno konfuzno stanje obzirom na ukupnu situaciju u kojoj smo se mi našli. U više navrata sam upozoravao kako smo se trebali izdići iznad ove dnevno-političke situacije i probati dati adekvatniji odgovor. Institucije u BiH su pravile određene planove ali tu je potrebno uložiti više napora – kazao je Mijo Krešić. (Autor: Maja Nikolić)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,