Nedjelja, 19. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Migranti u Tuzli i TK prepušteni sami sebi i pojedinim volonterima (VIDEO)

Niti jedna inicijativa, volontera, vijećnika i poslanika u Skupštini TK nije dobila “zeleno svjetlo” kako bi se migrantima koji svakodnevno prolaze kroz Tuzlu, obezbijedio barem jednodnevni boravak dostojan čovjeka.

Ovi ljudi su već nekoliko mjeseci prepušteni sami sebi, volonterima i humanitarnim organizacijama koji im pomažu. Vlast i dalje ovaj problem ignoriše, a posljedice su već vidljive. Nedavno je zabilježen i prvi smrtni slučaj, a incidenti i činjenje krivičnih djela također nisu nepoznanica.

U zadnjih šest mjeseci dolazak migranata u Tuzlu je intenziviran. Od početka godine do danas u Terenskom uredu za strance registrovano ih je blizu dvije hiljade, ali se pretpostavlja da je taj broj puno veći.

U Tuzlu dolaze preko Srbije ili Bijeljine. Svakodnevno su u gradu, parkovima, autobuskoj stanici. Neki se i zadrže više od jednog dana, zbog nemogućnosti odlaska dalje. Većina njih je gladna i žedna.

– Nisam imao da jedem,niti sam imao novca. Zbog toga sam došao ovdje – kaže Saeuhidzanath Beswas, migrant iz Indije.

– Pješačili smo od Irana preko Turske, pa onda od Grčke do Makedonije. Nakon toga smo prepješačili Srbiju, i sad smo u Bosni. Nismo jeli ni pili danima, veoma je teško. Imamo velike probleme – rekao je Muhammad Naveed, migrant iz Pakistana.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova TK su potvrdili da je evidentiran određeni broj krivičnih djela koje su počinili migranti, zabilježeno je i nekoliko incidenata i tučnjava. Također, u jednom tuzlanskom motelu, pronađen je i jedan migrant koji je umro prirodnom smrću.

– Ono što nas zabrinjava je zabilježen pojačan dolazak, jer imamo tu ja bi rekao meku granicu na Drini i odatle i iz pravca Bijeljine i iz pravca Zvornika nam dolaze poveće grupe tih migranata – kaže Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK.

U Službi hitne medicinske pomoći u Tuzli bilježe slučajeve zbrinjavanja povreda kod migranata, nastalih uglavnom dugotrajnim pješačenjem, ali i pružanje pomoći zbog predoziranja tabletama.

– Od mjeseca marta mi imamo evidenciju, prije toga ih nije ni bilo. Sve skupa imamo evidentirano tridesetak pacijenata – izjavila je dr. Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla.

Poučeni iskustvima iz Velike Kladuše i Bihaća, izgleda da su vlasti na području Tuzle i Tuzlanskog kantona odlučile problem povećanog broja migranata ignorisati. No, je li to rješenje? (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,