Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni dan dječijih prava: Free Hugs Day (FOTO)

zagrljaji tz
Preuzmite sliku

Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za osmijeh” Tuzla je treću godinu za redom uspjela obradovati i toplim, iskrenim zagrljajima uveseliti građane našega grada.

zagrljaji tzOko šezdeset mladih ljudi i djece su činili armiju koja je u 12 sati sa platoa „Ismeta i Meše” krenula grliti svakoga ko se našao ispred ovih veselih mladih ljudi.

Inače, djeca se rađaju s temeljnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima. No, s obzirom na tjelesnu i psihičku nezrelost nameće se potreba isticanja posebnih prava djeteta na zaštitu koja proizlaze upravo iz te činjenice. Upravo je to osnovno polazište Konvencije o pravima djeteta i Organizacije „Osmijeh za Osmijeh” da promoviše pomenutu konvenciju.

Već tri godine za redom, pomenuta organizacija svoj rad temelji baš na promovisanju UN Konvencije o pravima djeteta, te se svaka akcija pod režijom OzO-a planira prvenstveno sa djecom, ali naravno i uz podršku mladih.

Naučnici kažu kako su četiri zagrljaja potrebna za preživljavanje, osam za održavanje i dvanaest za napredovanje. Kada su u pitanju današnji učesnici ovog događaja, možemo se pohvaliti kako smo danas podijelili preko 3000 zagrljaja, 1000 kg sreće i tone pozitivne enrgije.

Ova aktivnost ima za cilj upoznavanje djece, mladih, ali i starijih sugrađana sa pravima koja su zagarantovana UN Konvencijom o pravima djeteta.

Mnogo smo sretni što smo dobili povratnu informaciju od naših sugrađana, što su našim liderima, volonterima i svim učesnicima uzvratili zagrljaje, iskreno se nasmijali, te vidno sretni nastavili svoj put. Od srca se zahvaljujemo svima koji su nas podržali na ovaj ili onaj način. Na transparentima je pisalo „Besplatni zagrljaji”, „Free hugs day” i ostali slični natpisi po kojima je karakterisitična ova aktivnost„ – Istakla je Asja Dizdarević, predsjednica nasmijane organizacije.

Jedno je sigurno, niti jedan zagrljaj danas nije bolio, ali je puno pomogao u misiji kako bi nas neko volio! Važno je istaći da su ovu kativnost podržali In Fondacija, Fondacija tuzlanske zajednice, Olof Palme Center, Unga Ornar, te volonteri Omladinske banke Tuzla.{igallery id=”3362” cid=”184” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”30”}

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: