Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mercedesovom oldtimeru iz 1957. godine u Tuzli vraćen stari sjaj

Preuzmite sliku

Autolimar Senad Skokić proteklih dana vrijedno je radio na restauraciji automobila ‘Mercedes 180 Ponton Oldtimer iz 1957 godine’ koji je na labudici iz Austrije došao u Tuzlu.

 • U razgovoru za Tuzlanski.ba Skokić kaže da je za jedan ovakav poduhvat potrebno dosta truda, strpljenja i živaca.

  ‘Teško pa skoro i nemoguće je pronaći orginalne dijelove za ovakav tip automobila. Međutim, kada i uspijete da pronađete neki dio na internetu koji vam je potreban to obično bude veoma skupo jer su u pitanju unikatni primjeri vozila kojih nema baš puno’ – kaže Senad Skokić kojem ovo nije prvi oldtimer kojeg je sređivao.

 • ‘U pitanju su automobili jednog mog poznanika i prijatelja koji živi i radi u Beču. On te automobile dopremi do mene gdje ja odradim svoj dio posla nakon čega idu i druge vrste restauracije poput unutrašnjosti vozila, popravke motora i sl. Potrebno je zaista puno rada, truda i vremena da bi automobil prošao tehnički pregled u Austriji jer tek nakon toga može biti ponuđen na tržištu’ – pojašnjava nam sagovornik.

 • Nakon što ‘Mercedes 180 Ponton Oldtimer iz 1957 godine‘ bude u potpunosti restauriran njegova cijena na tržištu bi prema riječima Skokića mogla da bude između 25 i 30 hiljada eura.

 •  

  ‘Sve je bilo potrebno poskidati sa automobila kako bi se kvalitetno uradila zaštita i kompletno lakiranje. Još posla ima oko nekih stvari da bude u potpunosti završeno i da automobil bude da tako kažem kao ‘nov’. Radim ovaj posao oko 40. godina međutim izazov rada na oldtimerima je uvijek poseban obzirom da ste takve automobile ranije viđali samo na fotografijama, priča autolimar Skokić.

  Kaže kako je ‘Mercedes 180’ iz 1957 godine već peti primerak oldtimera do kojeg je došao njegov vlasnik koji automobile nakon restauracije vraća u Austriju i plasira ih na tržište, a zaljubljenici odnosno kolekcionari Mercedesovih tipa vozila čekaju svoju priliku kako bi upotpunili svoj unikatni vozni prak još jednim primjerkom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,