Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Meliha Bijedić za Tuzlanski.ba: Svakodnevno nas zovu majke čiji maloljetnici su razvili ovisnost o kockanju

Preuzmite sliku

Objavljene statistike o potrošnji novca u kladionicama na području TK-a pokazuju da je samo u prošloj godini u kladionicama ostavljeno 300 miliona maraka, a najčešći potrošači su mladi ljudi, tinejdžeri i školarci koji novac predviđen za užinu troše na kockanje.

Ovog problema svjesna je i aktuelna vlast koja je još prošle godine predložila set od 50 mjera koje bi trebale poboljšati stanje u školama, a među mjerama je i prijedlog o osnivanju Centra za liječenje ovisnosti maloljetnika. Još se sa sigurnošću ne može znati kada će Centar biti otvoren, ali prema dostupnim informacijama nacrt je u izradi.

Vezano | Školarci u TK džeparac ostavljaju u kladionicama: Najavljena izgradnja Centra za liječenje ovisnosti maloljetnika?

O ovoj temi redakcija Tuzlanski.ba razgovarala je sa profesoricom sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Melihom Bijedić, koja predaje na Odsjeku za poremećaje u ponašanju. Profesorica Bijedić je sa nama razgovarala kako o uzrocima koji dovode do razvoja kockarskog pormećaja, posebno kod mladih ljudi, tinejdžera i školaraca, kao i o alternativnim rješenjima i onome, što mi na individualnom nivou možemo uraditi u prevenciji razvoja većeg broja ovisnika o kockanju.

Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu su, kako nam je prof. Bijedić kazala 2015. godine, usljed prekomjernog otvaranja kladionica i automat-klubova, sproveli ispitivanje na poprilično velikom uzorku od 1000 ispitanika iz dva urbana središta u BiH: Tuzli i Sarajevu. Rezultati istraživanja su već tada bili šokantni, jer je 80% ispitanih mladih osoba barem jedanput u životu igralo neku od igara na sreću. U tom velikom uzorku, pronađeno je i oko 9% mladih koji već trebaju liječenje, jer su već razvili kockarski poremećaj.

“Potom smo instalirali help liniju na fakultetu za područje Federacije. No, u posljednjih godinu dana zabrinjava činjenica da svakodnevno imamo po jedan poziv. Obično zovu majke i radi se o mladićima koji su razvili ozbiljan kockarski poremećaj u godinama od 20 do 25 godina. Zajedničko svim mladim ovisnicma o kockanju je to da su svi počeli igrati sa 16-17 godina, tj. u 1. ili 2. razredu srednje škole,” objašnjava.

Najveći uzročnici ovisnosti kockanja

Profesorica je istaknula da najveće uzročnike razvijanja ovisnosti o kockanju možemo podijeliti na individualne i okolinske. U njih spadaju: biološki faktori, obilježja ličnosti, zatim obilježja ličnosti karakteristična za mlade ljude, poput traženja uzbuđenja, a poseban faktor je i naučeni obrazac ponašanja koji prati okolinske faktore.

Problem u BiH, kako ističe profesorica je slobodna dostupnost i pristup kockarskim aktivnostima, te ekološke determinante koje se odnose na javnu politiku i zakonsku regulativu koja stvara okruženje, a u kojem je, kod nas u BiH, kockanje društveno prihvaćena, ohrabrivana i promovirana aktivnost.

“Utjecaj operantnog učenja na povećanu klasifikaciju kockarskih aktivnosti, zapravo razvoj obrazaca tih navika koji negdje usljed učestalog kockanja izaziva ponavljano, kortikalno uzbuđenje,” naglasila je prof. Bijedić.

 • Zašto je kockanje toliki problem kod mladih?

  Karakteristično za razvoj kockarskog poremaćaja, posebno kod mladih i maloljetnika, svakako je i utjecaj porodice, kao okolinskog faktora.

  “Djeci kockanje niko ne zabranjuje, niko im ne govori o tome, niko ih ne educira o štetnim psihosocijalnim posljedicama i onda nastaju veliki problemi. Uz to se onda, naravno, pridruže i ostali rizični faktori, kao npr. konzumiranje cigrareta, alkohola, koja onda mlade ljude uvlače u druga rizična ponašanja. Kada nemaju novaca, kada počinju gubiti počnu krasti i tako nastaje i opstaje začarani krug,” kaže profesorica.

  Također, problem kod mladih ljudi je i u njihovoj iskrivljenoj percepciji ishoda igre, profesorica pojašnjava:

  “Mladi imaju iskrivljenu percepciju, zapravo kognitivne distorzije, faktički pogrešna uvjerenja da mogu kontrolirati ishod igre, što je apsolutno pogrešno. S obzirom na prirodu kockarskih aktivnosti, mladi u određenom trenutku počinju gubiti novac, iako treba imati na umu da kada govorimo o mladima oni počinju sa malim količinama novca, akumuliraju te gubitke, povećava im se pritisak, počinju loviti gubitke i dobitke i onda zapinju u krugu propasti.”

  Kako kao pojedinci možemo djelovati na prevenciju i pomoć ovakvim sitaucijama? 

  Ne možemo okretati glavu u drugu stranu i ne prihvatati činjenicu da postoji veliki broj maloljetnih ovisnika o kockanju. Sa prof. Bijedić smo razgovarli i o tome šta bi svaki pojedinac na individualnom nivou mogli učiniti i pomoći u borbi za mlade i njihovo psihičko i mentalno zdravlje.

  Najvažniji su, smatra naša sagovornica, psihoedukativni pristupi koji se realiziraju na način da se stalno govori o štetnosti, da se upozorava na razvoj kockarskog poremećaja, ističući da je to u suštini bolest i da je to ovisnost, koja je jednaka kao ovisnost o psihoaktivnim supstancama.

  Potrebno je razvijanje jednakih mehanizma liječenja, jer jednom kad se razvije kockarski poremećaj liječenje je dugotrajno i teško.

  “Upozoravanje kroz medije, kroz obrazovni sistem, kroz zdravstveni sistem, zakonska prevencija je jako bitna: u smislu sprječavanja mladih da ulaze u kockarske aktivnosti. Fizički odmicanje uplatnih mjesta od obrazovnih i vjerskih institucija kako to i stoji u Zakonu ali se u praski ne primjenjuje. Zatim kroz nuđenje alternativa mladima, npr. sportskih aktivnosti, druženja i slično. Posebno treba obratiti pažnju na utjecaj roditelja, jer su roditelji uzor svojoj djeci. Dakle, ukoliko roditelj igraju, ulaze u kladionice, kupuju bonove, igraju online, djeca to sve gledaju i primjenjuju takav obrazac ponašanja na vlastiti život, misleći da je to normalno stanje i funkcionisanje, ” zaključila je prof. Bijedić.

  Na edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu je dostupna i help telefonska linija 080 020 025 na koju svi, koji imaju problem ili žele nekome pomoći, mogu pozvati za savjet. (Tuzlanski.ba)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje