Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Medžlis Islamske zajednice Tuzla osnovnim školama donirao značajan broj knjiga

Preuzmite sliku

Školske biblioteke osnovnih škola „Pazar“ i „Centar“, te tuzlanske Gimanzije „Meša Selimović“ bogatije su za 510 lektirnih naslova koje im je u srijedu 23. marta 2022. godine darovao Medžlis Islamske zajednice Tuzla.

U pomenute tri tuzlanske škole upriličeni su prigodni programi u znak zahvalnosti za darovane knjige i gest koji im je ukazan od strane Medžlisa Tuzla.

Glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je zajedno sa saradnicima posjetio škole, susreo se sa čelnim ljudima, nastavnicima i učenicima ove tri škole.

Hafiz Huskanović se zahvalio na svečanim programima koje su učenici pripremili i izveli ovim povodom, te im je zaželio da knjige koje su im poklonjene budu korisne i da im prošire i unaprijede znanje. Glavni imam Huskanović je ovom prilikom i svima poželio hajirli dane šehri-ramazana koji je pred nama.

U Osnovnoj školi „Pazar“ riječima zahvale obratio se ovlašteni vršilac dužnosti direktora Samir Bajraktarević. Učenici su izveli priredbu koja je bila prva priredba izvedena u ovoj školi u posljednje dvije godine, što je ovaj dan učinilo posebno radosnim za sve koji su joj prisustvovali.

Direktor Osnovne škole „Centar“ Samir Suljanović istakao je da je donacija knjiga ovoj tuzlanskoj školi više nego značajna, te se zahvalio Medžlisu Tuzla, glavnom imamu Huskanoviću i svima koji su dali podršku ovakvom vidu podrške radu škola na području Grada Tuzla.

I u tuzlanskoj Gimnaziji „Meša Selimović“ priređen je program i iskazana zahvalnost za donaciju koja će znatno doprinijeti knjiženom fondu biblioteke, a učenicima omogućiti brže i lakše čitanje lektira, te obavljanje zadataka na časovima bosnanskog jezika. Direktorica Adisa Mujezinović se osvrnula na činjenicu i važnost toga da će donirane knjige učenicima biti u rukama, moći će ih osjetiti i korisiti, onako kako je to bilo i prije online opcija čitanja i učenja.

Svakoj od tri pomnute škole darovano je po 170 lektirnih naslova. Darovani naslovi su većinom naslovi bosanskohercegovačkih autora poput Nedžada Ibrišimovića, Ćamila Sijarića, Nasihe Kapidžić Hadžić, Nure Bazdulj Hubijar, ali drugih autora čija djela se nalazi na spisku redovnih lektira osnovaca i srednjoškolaca. Medžlisu Tuzla su uručene zahvalnice od strane škola za ovu vrijednu donaciju.

Projekat darivanja knjiga tuzlanskim osnovnim i srednjim škola započeo je prošle godine. U okviru redovnih aktivnosti Medžlisa Tuzla planirano je da se svake godine obogate bibliotečki fondovi u dvije osnovne i jednoj srednjoj školi, a sve s ciljem da se učenicima knjige učine što dostupnijim i da se čitalačke navike njeguju i unaprjeđuju. Projekat će obuhvatiti i druge osnovne i srednje škole, a isti se realizuje uz podršku Aktiva vjeroučitelja Medžlisa Tuzla.

Lektirni naslovi koje se doniraju školama se biraju u saradnji sa školama i uposlenicima, te se daruju oni naslovi koji su deficitarni u bibliotekama, a koji su predviđeni nastavnim planom i programom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje