Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Međunarodni horski festival u Bijeljini: Zlatna medalja za tuzlanski mješoviti hor “Lege Artis” (FOTO)

Tuzlanski mješoviti hor „LEGE ARTIS“, osvojio je zlatnu medalju na XIV Međunarodnom horskom festivalu u Bijeljini.

Hor pod vođstvom magistra Jasmina Hasića, predstavio se žiriju i publici, višeglasnim horskim kompozicijama. Tuzlaci su u vrlo jakoj konkurenciji horova iz regiona, među kojima su prednjačili akademski horovi, horovi srednjih muzičkih škola i horovi sa dugom tradicijom horskog pjevanja, u kategoriji kamernih mješovitih horova, vrlo visoko ocijenjeni od stručnog žirija kojeg su činili eminentni muzički stručnjaci iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ovo je treća po redu medalja za Mješoviti hor „LEGE ARTIS“ osvojena do sada na „Majskim muzičkim svečanostima“u Bijeljini. Prvu – srebrnu je tuzlanski hor koji će uskoro proslaviti tek treću godišnjicu svog djelovanja, osvojio 2013, a prošle se okitio bronzom.

Međunarodni horski festival „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini, održava se svake godine počev od 2002.g. i u proteklim godinama je okupio više od 400 horova i preko 20.000 horskih pjevača iz Srbije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu GUD „LEGE ARTIS“ počinje sa pripremama za Internacionalni horski šampionat koji će se održati u Ohridu od 27. – 31. augusta.

Podsjećanja radi, tuzlanski „Lege Artis“ je selektiran od strane stručnog žirija Horskog šampionata u Ohridu, te će sa 30 – tak horova iz Rusije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Srbije, Turske, Rumunije, Češke, Izraela, Slovenije kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, učestvovati na ovom prestižnim Horskom šampionatu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje