Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti Merlinka u Tuzli

Preuzmite sliku

U Tuzli će 15. i 16. marta biti održan peti po redu Međunarodni festival queer filma i umjetnosti “Merlinka”.

Svečano otvorenje festivala queer filma i umjetnosti “Merlinka” bit će upriličeno u petak 15. marta u 19 sati u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli.

Prvog dana festivala u 14 sati zakazana je promocija romana “U svoja četiri zida” Kristine Četković. Naime, radi se o prvom crnogorskom lezbijskom romanu koji priča emancipacijsku priču o Teodori Plamenac koja prolazi kroz sito i rešeto crnogorske homofobne stvarnosti i kompleksnih lezbijkih odnosa. Ovo veoma bitno štivo otvara brojna čitanja i pitanja kroz koje će vas provesti autorica uz moderaciju Selme Kešetović.

Nakon svečanog otvorenja, posjetitelji/ce će imati prilike pogledati slovenski dokumentarni film „Odrastanje“ reditelja Siniše Gačića i Dominika Menceja. Film prati dvije mame, partnerke, koje se bore da Slovenija prepozna njihov brak kao legitiman. Iako njihov život izgleda kao bilo čiji život sa malim djetetom u stanu, one imaju i dodatan izazov – stajati nasuprot protivnicima/cama istospolnih brakova u Sloveniji 2015. godine uoči referenduma.

Drugog dana festivala u 15 i 30 sati planirana je otvorena diskusija na temu „”Feminizam za svako LGBT slovo” u moderaciji Selme Mustačević. Peta Merlinka nam je srećno „pala“ na Mjesec ženske istorije i feminističke borbe, stoga ćemo otvoriti razgovor o tome kako se feminizam spaja sa svakim LGBT identiteta zajedno sa našim panelistima/cama iz našeg, ali i iz drugih gradova.

U 17 sati bit će emitovani kratki nagrađivani filmovi „Brak“, “Vafle”, “Sisak”, “Mathias”, “Obećanje” i “Uspomena iz vode.” provest će vas kroz važne teme – šta sa izborima koji se moraju napraviti protiv običaja ili protiv sebe, šta kad je ljubavnica državni neprijatelj, šta kad se samo osjeća, a ne čini ništa, šta kada se ljubavni odnos promijeni zbog tranzicije, šta znači biti sa partnerkom „i u bolesti i u zdravlju“ i na kraju – kako se izboriti za svoju ljubav uprkos rasizmu i homofobiji.

Višestruko nagrađivani igrani film „Ja, životinja“ koji je na programu u subotu od 19:30 sati zatvara ovogodišnji peti Međunarodni festival queer umjetnosti i filma Merlinka. Film je režirala Katharine Mückstein,a glavne uloge tumače Sophie Stockinger i Kathrin Resetarits. Film tematizira kontradiktorne sile koje upravljaju našim životima – želju, strast i razum.

Ovogodišnja Merlinka se zatvara veliki partyjem u Jazz clubu Tuzla na kojem će nastupiti DJ duo Neviste iz Mostara. Party all night long! Saopćio je Tuzlanski otvoreni centar.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje