Nedjelja, 21. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mašinskoj školi u Tuzli vrijedna donacija: Učenicima pametni printer koji izrađuje predmete u prostoru (FOTO)

Mješovita srednja mašinska škola u Tuzli obrazuje učenike prateći zahtjeve tržišta rada i potrebe privrednih subjekata. Da bi ostvarili ove ciljeve, školi je potrebno da posjeduje savremena nastavna pomagala i učila, koja će učenici koristiti u obrazovnom procesu, a sve u cilju razvijanja određenih vještina neophodnih za tržište rada.

U predhodnoj školskoj godini, škola je učestvovala u projektu “Podrška projektima poboljšanja kvaliteta praktične nastave u srednjem obrazovanju” raspisanog od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

Zahvaljujući ovom projektu, Mašinska škola je dobila vrlo vrijedna nastavna pomagala i učila. Radi se o interaktivnoj takozvanoj pametnoj tabli i 3D printeru. Uređaj 3D printer omogućava trodimenzionalni ispis, odnosno direktno iz 3D CAD programa, izrađuju se fizički predmeti u prostoru.

Učenicima koji pohađaju stručna zvanja  mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje i mašinski tehničar operator za CNC mašine, ovakvi uređaji, pored već postojeće opreme koja postoji u školi, omogućiti će da se kompletira oblast konstruisanja i modeliranja iz oblasti mašinstva.

“Škola će i u budućem periodu nastaviti sa modernizacijom nastavnog procesa, prije svega u IT sektoru, a sve u cilju edukacije naših učenika koji će po završetku školavanja moći odgovoriti zahtjevima tržišta”, saopćeno je iz Mješovite srednje mašinske škole u Tuzli. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje