Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Majke Srebrenice: Izmještanje ICMP-ove laboratorije otežalo identifikaciju žrtava rata (FOTO)

Preuzmite sliku

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” kao i svakog 11. u mjesecu okupile su se na protestima u Tuzli, kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na stravične zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH.

I ovom prilikom su zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca, uz izražavanje nezadovoljstva zbog sporadičnosti procesa pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka stradalih u vihoru rata.

“Trenutno postoji oko 1.500 pronađenih dijelova posmrtnih ostataka, međutim porodice neće da potvrde ukopavanje makar jedne koščice. Zaista apeliram na prodice da potvrde to i da se te kosti smire”, rekla je predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Ona je dodala da su dosad za kolekivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine spremna 32 tabuta s posmrtnim ostacima.

“To nije konačna cifra, a mi očekujemo da će na kraju biti spremno oko 50 pomrtnih ostataka. Priprema dženaze ide prema planu i ove godine neće biti značajnih izmjena”, dodala je Ćatić i naglasila da se sada obavljaju i posebne pripreme vezano za održavanje Marša mira.

Posljednja masovna grobnica otvorena je 2015. godine, a Ćatić kaže da još uvijek nije poznao kada bi sljedeća mogla biti locirana.

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” na kraju je kazala da je izmještanje ICMP-ove laboratorije u Holandiju u znatnoj mjeri otežalo odvijanje procesa identifikacije posmrtnih ostataka žrtava. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje