Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Maja Jurčenko, uprkos narušenom zdravlju i dalje vedrog lica i nasmijana: “Volite život, ne dijelite se i pomažite jedni drugima…”

Preuzmite sliku

Jedna od najvećih humanitarki i aktivistica koju Tuzla pamti i dobitnica mnogobrojnih plaketa i priznanja, Marija Maja Jurčenko, zbog narušenog zdravstvenog stanja trenutno svoje dane provodi u “JU Dom penzionera” Tuzla.

Naime, Maja Jurčenko nedavno je pretrpjela moždani udar, a nakon boravka u UKC-u Tuzla, njen proces oporavka je nastavljen u ovoj ustanovi.

 • Redakcija portala Tuzlanski.ba posjetila je Maju koja uprkos svim preprekama i poteškoćama i dalje ima vedar duh, te jaku želju da se što prije oporavi i vrati svojim prijašnjim aktivnostima.

  Podsjetimo, Marija-Maja Jurčenko je osoba koja je cijeli svoj život podredila nesebičnom humanitarnom aktivizmu zbog čega je omiljena u Tuzli.

  U prilog tome govori činjenica da je ona dobitnica brojnih priznanja, plaketa i nagrada.

 • Na naše pitanje koliko joj danas nedostaju njene svakodvnevne aktivnosti, Maja nam kaže;

  “U novim okolnostima koje su me zadesile najteže mi pada činjenica da trenutno nisam više pokretna kao ranije, a navikla sam da pomažem drugima koliko mogu i da se bavim onim što je bio moj život. Želim se zahvaliti svima koji pitaju za moje zdravlje, svima koji me dođu posjetiti i predivnom osoblju Doma penzionera u Tuzli na čelu sa direktorom Mirsadom Bakalovićem, jer se zaista svi maksimalno trude moj boravak ovdje učiniti ugodnijim, i trude se da se moje zdravstveno stanje poboljša u najkraćem mogućem roku.”

  Direktor JU Dom penzionera, Mirsad Bakalović za Tuzlanski.ba je kazao kako “priču o Maji svi znaju”.

 • “Ona je i ranije često boravila u našim prostorijama Doma penzionera, jer je bila veoma aktivna pri udruženju SABNOR-a, čije sjedište je ovdje. Fizioterapeuti koji svakodnevno rade sa Majom kažu da je jako disciplinovana i da odlično sarađuje, međutim potrebno je vrijeme kako bi iz kolica ustala ponovo na svoje noge.”

 • Maja Jurčenko u Domu penzionera boravi oko dvije sedmice i veoma se dobro adaptirala na novo okruženje i novo društvo.

  Također, Bakalović je istakao kako je Jurčenko svjesna šta joj se dogodilo, što je itekako olakšavajuće u cijelom procesu njenog oporavka. 

 • “Jurčenko je jedna divna osoba, veoma društvena, ono što bi se reklo ‘ljudina’. Sretni smo kada vidimo da nije zaboravljena, da svakodnevno ima posjete, a to je zaista nakon svih ovih godina i zaslužila.

  “Volim život”

  U nastavku razgovora Maja nam je oktrila da mjesta za pesimizam u njenom razmišljanju nema.

  “Volim život. Sretna sam kada mogu da pomognem drugome i to me najviše ispunjavalo. Danas mi se moja dobrota na neki način vraća jer mnogi teže da mi koliko mogu uljepšaju dane nakon što sam izašla iz bolnice”, kaže nam ova 71-godišnjakinja.

 • Maja je uputila poruku mladim generacijama

  Nemojte se svađati. Ne dijelite se ni po kom osnovu. Pomažite se međusobno jer život je kratak i nikada ne znamo gdje će nam se naše dobro vratiti, a sigurno je da jednog dana hoće”, zaključila je Jurčenko.

 • Obradovala se ružama koje smo joj donijeli, ali i crvenoj majici Slobode, koja je između ostalog njena omiljena boja.

  Podsjetimo, Maja je rođena prije 71 godinu u Bosanskoj Bijeloj u ravnoj Posavini, kasnije se sa porodicom se 1962. preselila u Mramor kod Tuzle.

  Rođena je kao zdrava djevojčica, dužine 52 centimetra i težine 3.800 grama. U trećoj godini života ljekari ustanovljuju poremećaj hipofize zbog čega je zauvijek zaustavljen njen rast.

 • Neposredno prije moždanog udara koji ju je zadesio, Maju smo mogli vidjeti na gotovo svim manifestacijama u Tuzli, kako u pozorištu, tako u kinu, te na smotrama i obilježavanjima značajnih godišnjica i datuma.

  O njenom živopisnom radu na polju aktivizma, 2015. godine snimljen je i film pod nazivom ‘Maja’, a u čiju produkciju i režiju potpisuju Boris Andrejević i Damir Bošnjak(Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje